Annons

Fukt och mögel en hälsofara för barnen

Högalid är den senaste förskolan i kommunen som tvingas stänga på grund av fuktskador. Barn som vistas i fuktskadade byggnader riskerar att drabbas av allt från trötthet, koncentrationssvårigheter och astma.
”Det är inte bra varken för barn eller vuxna att vistas i sådana miljöer” säger Katrin Dierschke, specialistläkare på Arbets- och miljömedicin Syd.
Trelleborg • Publicerad 22 januari 2018 • Uppdaterad 8 februari 2018
Genrebild.
Genrebild.Foto: Pontus Lundahl/TT

I samma veva som Klämmans förskola återuppstår efter att en mögelskadad mittenbyggnad rivits och en ny byggts upp är det dags för ytterligare en förskola i kommunen att stänga.

Det var i förra veckan som Trelleborgs kommun meddelade att Högalids förskola kommer att stängas, och sannolikt rivas, på grund av att mögel och fukt konstaterats i huset. Problemen med dålig inomhusluft sträcker sig flera år tillbaka i tiden och TA har tidigare berättat om hur miljön påverkat såväl barn som personal på förskolan.

Annons

Enligt Katrin Dierschke kan fukt- och mögelskadade miljöer ge såväl akuta som mer långtgående symptom bland dem som vistas där.

– Barn som redan har astma kan försämras. Man har även sett att barn kan insjukna i astma av att vistas i fuktskadade miljöer, säger hon.

Mer akuta symptom på att barn och vuxna exponerats för fuktskadad miljö är bland annat hudproblem, torrhet och irritation i svalg, snuva och återkommande luftvägsinfektioner. Trötthet, huvudvärk och koncentrationssvårigheter är andra vanliga symptom.

– Man ska inte vistas i sådana byggnader. Kommer man därifrån brukar de akuta symptomen försvinna, medan problem med astma kan dröja längre, säger Katrin Dierschke.

Problemen på Högalids förskola har varit kända under flera års tid, men miljön har, fram tills nyligen, trots detta ansetts vara tillräckligt god för att verksamheten ska kunna fortgå. Katrin Dierschke anser att problem med fukt är viktigt att gå till botten med.

– Det är viktigt att arbetsgivaren tar personalens problem på allvar. Att man utreder det vidare och visar det sig att det finns fukt och mögel ska det åtgärdas, säger hon.

Problemet med fukt i byggnader begränsas inte till risken för att det utvecklas mögelskador. Enligt Jonathan Loive, miljöhygieniker på Arbets- och miljömedicin Syd, kan fukt leda till kemiska utsöndringar vid exempelvis nedbrytning av mattlim och mjukgörare i plastmattor, vilket i sin tur också kan ha hälsoeffekter.

– Fukten är boven i dramat eftersom den bidrar till kemiska och biologiska emissioner. Det här är så komplexa miljöer, det går inte att särskilja om symptomen kommer från mögel eller från emissioner av bygg- och inredningsmaterial, säger Jonathan Loive, som som varit ett stöd åt Trelleborgs kommun i bedömning av inomhusmiljön på Högalids förskola.

Josefine SidhuSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons