Trelleborg

Fritidshus stiger mest i Vellinge

Trelleborg Artikeln publicerades
Foto:Jessica Gow/TT

I Vellinge har priserna på fritidshus stigit mest i Skåne under de senaste fem åren. Priserna där har gått upp med 45 procent.

I Trelleborg är ökningen 23 procent.

Priserna på fritidshus i Sverige har stigit med 18 procent på fem år. I Skåne ligger ökningen på 12 procent under samma period.

Det visar statistik som Fastighetsbyrån tagit fram.

Medelpriset för ett fritidshus i Sverige är nu strax under 1,6 miljoner kronor.

I Sverige har ökningen varit störst i Dalarna, där priserna stigit med 47 procent på fem år.

I Skåne ökar alltså priserna i Vellinge kommun mest. Där har det varit en prisökning på 45 procent och snittpriset för ett fritidshus där ligger nu på cirka 6,3 miljoner. Detta är det näst högsta medelpriset i landet.

– De fritidshus som säljs i Vellinge kommun och då framförallt orterna Höllviken, Ljunghusen och Skanör och Falsterbo, används oftast som permanentboende där köparen antingen rustar upp det befintliga huset eller river stugan och bygger ett nytt hus. Värdet ligger alltså främst i tomten, något som folk är villiga att betala lite mer för, säger Fredrik Winlund, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Höllviken, i ett pressmeddelande.

I Trelleborg har priserna stigit med 23 procent under de senaste fem åren, från ett snittpris på 2 miljoner, till cirka 2,5 miljoner. Men det såldes bara sju fritidshus i Trelleborg senaste året.

– Det är egentligen många faktorer som gör att priserna stiger. Här finns mycket av det som många söker, till exempel en strand, och det är lugnt och skönt. Sedan är det fortsatt lågt utbud här, säger Daniel Östman, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Trelleborg.

Han har märkt att det är en annan grupp av köpare av fritidshus nu jämfört med tidigare.

– Tidigare var det mycket barnfamiljer som köpte fritidshus, man ville ha ett sommarställe. Nu är det mer före detta barnfamiljer som köper. Många äldre personer väljer att ha en lägenhet i stan men också en tillflyktsort ute på landet, den tendensen är tydlig, berättar han.

Priserna på bostäder överlag i Trelleborg fortsätter att öka och inflyttningen är fortfarande stor till kommunen.

– Det är allt fler som söker sig hit. Det byggs mycket nytt och det kommer att hända mycket i stan framöver, det lockar. Sedan ser vi fortfarande effekten över tid med att motorvägen och järnvägen kommit hit, säger Daniel Östman.

Försäljningssiffrorna på fritidshus är framtagna av Svensk Mäklarstatistik och jämför försäljningspris på alla fritidshusförsäljningar gjorda från mars 2011 till februari 2012 med samma period 2016 till 2017.

Fakta

Här ökar priserna mest i Skåne

De kommuner som har haft färre än tio försäljningar under någon av perioderna är inte med i topplistan nedan.

Prisökning under de senaste fem åren, i procent:

Vellinge, 45

Simrishamn, 43

Ystad, 36

Kristianstad, 24

Örkelljunga, 17

I Trelleborg har priserna stigit med 23 procent. Men där har antalet försäljningar varit färre än tio under det senaste året.

Visa mer...