Trelleborg

Framtiden utomlands kan gynna fler lokala aktörer

Trelleborg Artikeln publicerades
Sarsys vd Mikael Ehrman visar upp verksamheten för representanter från Exportkreditnämnden.
Foto:Claes Nyberg
Sarsys vd Mikael Ehrman visar upp verksamheten för representanter från Exportkreditnämnden.

Scandinavian Airport and Road Systems, Sarsys, har sedan ett år tillbaka försäkrat sin export genom Exportkreditnämnden. Ett samarbete som slagit väl ut för bolaget.

– Att komma ut och se verksamheterna är bland det roligaste vi gör. Vi får synpunkter på hur vi kan jobba, och vi lär oss förstå deras behov bättre, säger Anna-Karin Jatko, generaldirektör på Exportkreditnämnden, EKN.

Representanter från Exportkreditnämnden besökte under onsdagen Sarsys verkstad i Trelleborg, för att få se verksamheten och få synpunkter på deras samarbete.

– Vi har haft ett bra första år tillsammans, det har hänt mycket. Sarsys är en av de som växer mest, och det är delvis på grund av vår försäkran, säger Anna-Karin Jatko.

– Exportkreditnämnden är det enda sättet för mindre exportbolag i Sverige att lösa kapital i dag. Jag är förvånad över att inte fler bolag tar kontakt med dem och drar nytta av deras kunskap, säger Mikael Ehrman, vd för Sarsys.

Mikael Ehrman och Sarsys kom i kontakt med EKN för knappt ett år sedan. Enligt honom verkar det vara få bolag i Sarsys storlek som samarbetar med nämnden.

– Vi jobbar för att främja export, och försäkrar bolag som vill expandera. Det är en utmaning att utöka kännedomen om vår verksamhet. Vi har gjort stora satsningar och har en större nationell närvaro i dag, säger Anna-Karin Jatko.

Förutom tryggheten i att få betalt menar Mikael Ehrman också att samarbetet med EKN ger mycket kunskapsmässigt.

– EKN fungerar också som ett bollplank för oss. När vi vet att vi har en order på väg in från utlandet kan vi prata med dem om hur vi ska göra, säger Mikael Ehrman.

Ungefär 90 procent av Sarsys verksamhet går utomlands.

– Vi köper ingenting från Kina här, däremot exporterar vi en hel del dit, säger Mikael Ehrman.

– Det finns fler möjligheter i andra delar av världen än vad många föreställer sig, säger Anna-Karin Jatko.

Fakta

Sarsys och Exportkreditnämnden

Sarsys bygger och utvecklar olika verktyg för att testa friktionen på till exempel flyplatser och vägar. Bolaget har kunder i cirka hundra länder.

Exportkreditnämnden har uppdrag från regeringen att främja svensk export. Det görs genom att försäkra bolag och lämna garantier för att bolagen ska få betalt.

Visa mer...