Trelleborg

Fortsatt medvind för M

Trelleborg Artikeln publicerades

Moderaterna är den stora vinnaren i Trelleborgs Allehandas opinionsundersökning. Partiet får 24 procent av rösterna, en ökning med 4,4 procentenheter. Samtidigt minskar stödet för allianskamraterna.

Om TA:s väljarundersökning stämmer så går Moderaterna mot sitt näst bästa val någonsin i Trelleborg, och är bara marginellt mindre än rekordvalet 1991 då man fick 24,8 procent av rösterna. Men kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) siktar ännu högre.

– Resultatet är positivt och det här kommer att sporra oss att arbeta hårt den sista månaden för att få fortsatt förtroende i Trelleborgs kommun, säger han.

Målet, att fördubbla väljarstödet och ta 20 mandat i fullmäktige, verkar dock långt borta.

– Ja, men det är inte val än. Valet är inte avgjort förrän vallokalerna är stängda och vi kommer att kämpa hela vägen.

Anledningen till ökningen förklarar Ulf Bingsgård med att det är tydligare än på länge vad moderat politik står för, även på det lokala planet.

– Innan har trelleborgarna bara vetat vad Socialdemokraterna står för, eftersom de har styrt ensamma i alla år. Nu ser man resultatet av vår politik, och märker att det händer saker. Dessutom har Moderaterna i Trelleborg en historia av intern splittring, men nu är vi ett enat parti för första gången på 25 år, det är klart att sådana signaler är viktiga.

Den uppgång som partiet för tillfället har på riksnivå spelar också roll, tror Bingsgård.

– Vi har en regering som skött statsfinanserna på ett bra sätt, och det påverkar också.

Frågan är dock hur mycket Moderaternas uppgång egentligen betyder. De partier som Moderaterna i första hand siktar på att samarbeta med går kräftgång i TA:s undersökning. Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna backar sammanlagt två procent och Fyrpartialliansen skulle hamna på 37,7 procent om det vore val i dag.

– Det gäller att de profilerar sig nu, och det har ju Centern gjort i till exempel hamnfrågan. Det är alltid svårare för mindre partier att mobilisera väljare, men jag tror att de kommer i kapp i slutändan, säger Ulf Bingsgård.

Den sexpartiallians (där även SPI och Miljöpartiet ingår) som styr i dag skulle enligt undersökningen få 47,2 procent av rösterna, en hårsmån från egen majoritet. Och Bingsgård kan tänka sig fortsatt samarbete med SPI och Miljöpartiet.

– Vi har varit öppna för det samarbetet hela tiden, säger han.

I fyrpartialliansen är det Kristdemokraterna som backar mest enligt undersökningen. Men gruppledaren Åke Svensson verkar inte oroa sig så mycket över det.

– Vi siktar såklart högre än så. Vi hade dåliga siffror inför förra valet också, men vi fick ändå sex procent. Vår valrörelse har egentligen precis börjat och det kommer att hända mycket fram till valet, säger han.