Trelleborg

Förste nybyggaren trivs på udden

Trelleborg Artikeln publicerades

Familjen Aaröe var först att flytta in i den nybyggda stadsdelen Stavstensudde. Efter drygt fem år bor nybyggarna fortfarande kvar och de har inga planer på att flytta.

De vita stenhusen på Krooks byaväg byggdes av företaget Abitare och det första stod inflyttningsklart i februari 2007. Peter och Catharina Aaröe flyttade in med sonen Wilhelm i mitten av februari och blev därmed de fösta att flytta in på Stavstensudde.

-Vi bodde i Malmö i lägenhet och var lite pionjärer på Bo 01 en gång i tiden där vi bodde ensamma i ett halvår i vår trappuppgång. Men sedan fick vi barn och då får man lite andra prioriteringar, säger Peter Aaröe.

Valet stod mellan att bygga ett nytt hus eller renovera gammalt. Och Trelleborg och Stavstensudde seglade upp som ett lämpligt alternativ.

-Dels för att vi båda är från Trelleborg och har våra föräldrar här. Och sedan är det en bra kompromiss med pendling och skola, säger Peter Aaröe.

Ett halvår efter inflyttningen drog Leva & Bo igång i Trelleborg . Peter och Catharina Aaröes hus var inget visningshus på mässan och själva var de inte och tittade på husen på Serresjö, Västervång eller inne i centrala Trelleborg.

-Vi var runt och tittade lite här i området. Det är klart man var nyfiken på hur det såg ut i de andra husen, säger Peter Aaröe.

Fem år efter inflyttningen och den stora mässan är Peter Aaröe nöjd med valet att flytta till Stavstensudde.

-Det har vi inte ångrat en minut, vi trivs fantastiskt bra. Vi har ett dagis 100 meter ifrån som är fantastiskt. Vi har busshållplats och motorvägsanslutning, säger Peter Aaröe.

Förskolan på Stavstensudde var i princip för liten redan när den stod klar och har sedan dess byggts ut. Skolbussen stannar numera på en hållplats inne i området för att ta skolbarnen till Bäckaskolan.

Peter Aaröe är även nöjd med närheten till golfbanan, flygfältet och stranden vid Skåre skansar.

Ett av de starkaste argumenten för att bo på Stavstensudde är enligt Peter Aaröe pendlingsavstånden.

-Här är en del osålt men jag tror inte folk fattar hur smidigt det är att bo här. Det tar 15 minuter in till Mobilia i Malmö härifrån, säger Peter Aaröe.

Inget är så bra att det inte kan bli bättre. För att göra Stavstensudde ännu mer attraktivt anser Peter Aaröe att man borde göra något åt väg 511 för att öka rörligheten i området.

-Det största hindret är kustvägen. Det utgör en mur framförallt för barnen att inte kunna ta sig över den på ett säkert sätt, säger Peter Aaröe.

När det gäller en fortsatt exploatering av Stavstensudde menar Peter Aaröe att det är något som marknaden får styra. En fördel om området växer skulle kunna vara att kommunen sätter större fokus på till exempel bättre infrastruktur och skolor i området.

-Men här finns fortfarande osålda objekt och så länge det är så är det väl förnuftigt att inte bygga nytt, säger Peter Aaröe.