Trelleborg

Förening söker pengar för rutten mölla

Trelleborg Artikeln publicerades

Det var meningen att möllan i Norra Grönby skulle snurra under Trelleborg till tusen. Istället upptäcktes röta i navet. Nu måste man samla in pengar för att kunna reparera den.

725 000 kronor behöver Norra Grönby Mölleförening för att möllan ska kunna snurra igen. I höst tas vingarna ner på obestämd tid.

Allt började med att Norra Grönby mölleförening fick 150 000 kronor av Leader Söderslätt för att få igång den gamla möllan igen. Inför Trelleborg till tusen var det meningen att vingarna skulle snurra som förr i tiden. Men när man började detta arbete upptäckte man att den tyvärr hade drabbats av röta.

– Det sitter i själva navet. Därför går det inte att få igång vingarna. Det är farligt. Om man snurrar dem kan de trilla av, säger Sven-Erik Hansson som sitter i föreningens styrelse.

Nu söker man nya pengar från Leader Söderslätt för att kunna reparera möllan. Men det är mycket pengar som ska samlas in. Föreningen har börjat leta efter fler fonder att söka och hoppas även att kommunen är intresserad av att vara med och betala.

– Vi ska ha möte med bland andra kulturnämnden efter semestern. Vi får se hur det går. Om de vill ha möllan kvar, säger han.

I höst måste föreningen ta ner vingarna för att inte riskera att de trillar ner och skadar någon eller något.

På söndag firar man Möllans dag genom att hålla guidade turer mellan klockan 13 och 17.