Trelleborg

Förare vinglade över vägen – hade 1,86 promille

Böste Artikeln publicerades
Kvinnan döms till två månaders fängelse. Genrebild.
Foto: Gorm Kallestad
Kvinnan döms till två månaders fängelse. Genrebild.

Kvinnan vinglade över vägen med sin bil. Hon stannade först två kilometer efter att polisen gett henne en stoppsignal. Då ställde hon bilen mitt på vägen – och mätningar visade att hon hade 1,86 promille alkohol i blodet.

Händelsen inträffade på Böste strandväg i juli i fjor. Den nu 44-åriga kvinnan har nekat till att uppsåtligen ha kört berusad. Hon har i förhör sagt att hon framförallt druckit kvällen innan och endast en starköl den morgonen hon stoppades av polis.

Men Ystads tingsrätt menar att provtagningen som visade på den höga promillehalten, i kombination med vittnesuppgifter från polisen som stoppade henne är nog för att styrka att hon uppsåtligen kört full.

Enligt polismannen var 44-åringen märkbart berusad, luktade alkohol och sluddrade. Innan hon stannade för polisen vinglade hon under cirka två kilometer flera gånger över på fel sida vägen.

Enligt tingsrättens dom är det inte säkert att kvinnan först förstått att polisen ville att hon skulle stanna. Men eftersom hennes alkoholkoncentration legat långt över gränsen för grovt rattfylleri, som är 1,0 promille, menar rätten att det är uteslutet att döma henne till något annat än fängelse.

Rätten betonar också trafikfaran, även om hon vid tillfället inte passerade några andra trafikanter.

Ystads tingsrätt fäller kvinnan för grovt rattfylleri och dömer henne till två månaders fängelse.