Trelleborg

Fiskrens förvandlad till änglar

Trelleborg Artikeln publicerades
Barbro Waldemarsdotter visar delar av torskhuvudet som hon använder till sina änglar. Carolina Rexgård var en av de som fascinerades av hennes udda skapelser.
Foto: Jenny Isaksson
Barbro Waldemarsdotter visar delar av torskhuvudet som hon använder till sina änglar. Carolina Rexgård var en av de som fascinerades av hennes udda skapelser.

Trots att det är mitt under vinterstängningen fylldes Trelleborgens entréhus under söndagen av besökare. Undantaget för att slå upp dörrarna var Barbro Waldemarsdotters utställning av änglar.

– Att pilla i ett torskhuvud är mycket geggigt, det kan jag lova, inleder Barbro Waldemarsdotter när hon talar om hur skapandet av änglar med stommar av torskskelett egentligen uppstått.

– När jag fyllde 80 år kände jag först att min kreativitet höll på att försvinna från mig. Men så kom jag att tänka på när jag var barn, att jag brukade fråga mor om jag fick klippa av fenorna när hon skulle rensa torsk. Jag tyckte de var så fina. Jag torkade dem och satt dem på mina dockor som då blev till älvor, sjöjungfrur eller drakar, berättar Barbro Waldemarsdotter vidare.

En dag frågade hon fiskhandlaren på torget i Trelleborg om hon inte kunde få några riktigt stora torskhuvuden. Han undrade såklart vad hon skulle ha dem till.

Att förklara att man tänker göra änglar av det som andra betecknar som fiskrens är inte helt lätt. Men Barbro Waldemarsdotter tvekar inte att använda allt möjligt när hon skapar.

– Jag fick flera jättefina torskhuvuden. Några lade jag i frysen och några kokade jag direkt. Man måste lägga en vansinnigt massa dill i vattnet, annars luktar det för mycket. Med handskar på och med hjälp av en tandborste, en vass kniv och gärna en liten vass sax också så står man där och pillar, förklarar Barbro Waldemarsdotter.

Bland de utställda änglarna finns ett bord med olika delar från ett torskhuvud och Barbro Waldemarsdotter visar de olika delarna och beskriver hur hon använder dem.

– Det är så mycket man kan göra med en torsk, säger hon.

Grannarna Monika Fingal och Susanne Mårtensson blev nyfikna på utställningen och fascinerades av de små inglasade änglalika skapelserna.

– Men det blir en helt annan upplevelse nästa gång man äter hel torsk, konstaterar Monika Fingal.

Tyra och Annika Wilson besökte också Barbro Waldemarsdotters vernissage på Trelleborgen.
Foto: Jenny Isaksson
Tyra och Annika Wilson besökte också Barbro Waldemarsdotters vernissage på Trelleborgen.

Utställningen är placerad så att besökare på Trelleborgen ska kunna se änglarna trots att Entréhuset är stängt för säsongen. De är placerade innanför den lilla glasutbyggnaden på baksidan och kommer att finnas kvar till och med den 25 mars.