Trelleborg

Finsnickare med öga för finishen

Trelleborg
Snickeriverkstaden är inte så stor, men den behöver ju bara rymma lite sågar, hyvlar, putsmaskiner – och så Bengt Åkesson själv.
Foto:
Smörknivar, osthyvelskaft och andra bestickföremål bär Bengt Åkessons speciella signatur med inlägg av flera olika träslag.
Foto:
Bara när det kommer till de bastanta skärbrädorna i ek håller sig Bengt Åkesson till ett och samma träslag.
Foto:

I takt med att hobbyverkstaden växte, föddes också idéerna till egna produkter. För drygt ett år sedan tog finsnickaren Bengt Åkesson steget till att bli sin egen. En sak ångrar han. Att han inte gjorde det tidigare.

Artikeln publicerades 14 december 2016.

Pendling är inget som finsnickaren Bengt Åkesson behöver fundera på. På med snickarbyxorna bara, ta några steg ut till verkstaden och slå på lampan så är han framme och redo.

– Förr fanns det fem-sex snickarverkstäder i Trelleborg, men numera undrar jag om inte jag är den ende som driver en professionellt, säger han.

Snickeriet började som en hobby för den unge Bengt Åkesson. Och när han väl kommit in på gymnasiets snickarlinje spikades också vägen till framtiden. Kockums i Malmö slukade mer eller mindre hela avgångsklassen. Senare, efter att varvet lagt ned, jobbade Bengt som modellsnickare på olika firmor.

Men hemma på Kvistvägen växte maskinparken i snickarverkstaden, som Bengt för fem år sedan lät bygga till på huset i västra Trelleborg. Till sist hade han allt han behövde för att bli sin egen. För ett och ett halvt år sedan tog han steget.

– Det kändes som att jag hade investerat så mycket i verkstaden nu, det var dags att testa om det här kunde bära sig, säger han.

Det kunde det, till Bengts stora glädje. Det enda han ångrar med sitt avhopp från livet som anställd är att han inte gjorde det tidigare.

– Det var verkligen en befrielse, beskriver han.

– Det är få förunnat att kunna jobba med det man vill, produkter som man själv har skapat, och kunna leva på det, säger Bengt nöjt.

Bruksföremål är hans grej; smörknivar, skärbrädor och smörgåsbrickor. En kanal till kunderna är hantverksgruppen Formargruppen, där Bengt är medlem, med butik på Gamla Väster i Malmö.

Med konstnärligt öga har han mejslat ut en egen stil genom att kombinera en mängd träsorter – ek, körsbär, päron, valnöt, mahogny med mera – och skapa mönstrade inlägg i ihoplimmade träblock.

– Jag ser inte mina grejor som enbart bruksföremål, berättar han. Det ska vara vackert också. Och hållbart. Det är jag noga med.

– Det var faktiskt för att det finns så mycket skräp att köpa som jag började göra egna saker, säger Bengt. Saker som spricker efter två diskar är värdelösa. Det ska hålla i år efter år.

Finishen är viktig, konstaterar Bengt.

– Det finns gott om bra snickare, men många faller på det där med finishen. Och det är den som kunden tittar på.

– Har man inte öga för det så blir man aldrig en bra finsnickare. Man måste ha det i fingertopparna, säger Bengt och gnuggar ena handens fingertoppar mot varandra.

Färg använder han inte, oftast oljas produkterna bara. För Bengt Åkesson är det pricken över i när det färdiga verket oljas in.

– Det är då färgerna träder fram på riktigt. Det är en fröjd för själen, säger Bengt.

Julen och sommaren är de hektiska perioderna. I övrigt kan Bengt Åkesson jobba lugnare, och sticka emellan med lite beställningsjobb.

Enda nackdelen med att jobba som Bengt gör - om det finns någon – är att han lätt arbetar för mycket. Inte för att han måste. Utan för att han kan.

– Jag tycker ju att det är roligt, säger han. Och det finns alltid något att göra.

– Gör man saker man själv tycker om, och sedan får kunder som uppskattar dem, då gör det jobbet extra roligt.

Ska snickarverkstaden expandera? Absolut inte.

– Det ska förbli ett enmansföretag, tycker Bengt. Det är så mycket som ska stämma med en anställd. Kvalitetstänket, inte minst.

För Bengt Åkesson, 54 år, är verkstaden också lite av en pensionsförsäkring.

– Så länge jag själv tycker det är roligt kan jag alltid gå ut i verkstaden och jobba lite.

– Framtiden ser angenäm ut, tycker Bengt.

Läs andra delar av serien ”Jag & mitt företag” här.

Jag och mitt företag

Bengt Åkesson

Företag: Finsnickaren Bengt Åkesson

Bransch: Hantverk

Ort: Trelleborg

Startade: 1986, drivet på deltid fram till 2015

Anställda: 1

Företagsform: Enskild firma

Visa mer...