Trelleborg

Filip och Fredrik mötte publiken i Trelleborg

Trelleborg Artikeln publicerades
Fredrik Wikingsson och Filip Hammar presenterade sin film Tårtgeneralen på Grandbiografen i Trelleborg.
Foto: Jenny Isaksson
Fredrik Wikingsson och Filip Hammar presenterade sin film Tårtgeneralen på Grandbiografen i Trelleborg.

Från Luleå till Trelleborg på fyra dagar med 22 stopp på vägen. Det var två ganska trötta regissörer som landade på Grandbiografen för ett kort publikmöte innan deras film Tårtgeneralen drog igång.

Trelleborg var duons näst sista stopp på den Sverigeturné som de varit ute på sedan i torsdags. Genom att möta sin publik hoppas de att de kunnat förmedla tacksamhet.

– Det är en resa i ödmjukhetens tecken. Och vi blir oerhört lyckliga när folk tycker om filmen, säger Fredrik Wikingsson.

Tillsammans med Filip Hammar har han kört bil över 150 mil för att presentera filmen som bygger på en bok som i sin tur bygger på händelser under Filip Hammars uppväxt i Köping.

Men någon färdig presentation har de inte haft med sig. I stället har de gett publiken chans att få svar på frågor, både om filmen och – visar det sig – lite allt möjligt.

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson hade ett samtal med publiken i Trelleborg innan deras film Tårtgeneralen visades på Grandbiografen.
Foto: Jenny Isaksson
Filip Hammar och Fredrik Wikingsson hade ett samtal med publiken i Trelleborg innan deras film Tårtgeneralen visades på Grandbiografen.

Första frågan från publiken på Grand handlar om hur mycket av filmen som är baserat på verkligheten.

– Den är mer sann än mycket annat som är baserat på verkliga händelser, konstaterar Filip Hammar.

Publikmötet blir sedan ett samtal om alltifrån att klippa film till skillnaden mellan Höllviken och Trelleborg, och om Filip Hammars sår i pannan. Kortfattat så föll han olyckligt i badrummet på ett hotellrum i fredags morse. Någon tid till att söka vård fanns inte i det späckade schemat med biografbesök i en massa svenska städer.

– Så i personalrummet på Filmstaden i Örebro kom en läkare och satt sex stygn här i pannan, berättar Filip Hammar.

Det visar sig också att i publiken finns en trelleborgare som inte missat något som Filip och Fredrik gjort.

– Jag har bott utomlands i många år. Och Sverige för mig har varit att följa er, berättar han.

Någon undrar också om de har någon mer film på gång och svaret bekräftar att Filip och Fredrik gärna fortsätter uppmärksamma människor som inte redan står i rampljuset.

– Vi har ingen färdig idé eller så. Men om det blir en film till så hoppas jag att det blir något från samhällets skuggsida, säger Fredrik Wikingsson.

Kristoffer Strömblad, biografmaskinist på Grandbiografen, tycker absolut att fler regissörer borde göra som ”Filip och Fredrik” och åka ut och träffa sin publik.

– Vi har haft både Jan Troell och Fredrik Gertten här tidigare. Men det är sällan någon annan kommit till Trelleborg, säger han.