Trelleborg

Felparkerare gäckar kommunen

Trelleborg Artikeln publicerades

Tyska lastbilschaufförer bryter mot trafikförordningen och lämnar sina privata bilar på parkeringen vid Dannegården i flera dygn. Utan att riskera felparkeringsavgift. ”Jag bor här. Och parkerar jag fel får jag böter på en gång”, säger André.

På parkeringen vid Dannegården finns 12 platser, och på samtliga är det ett dygns parkering som gäller på vardagar. Från midnatt mot fredag är det tillåtet att parkera fram till midnatt mot tisdag. Men enligt Andre tas flera av platserna upp av tyska personbilar. Fordonen parkeras där av yrkeschaufförer på vardagar och står kvar i flera dygn.

– Det finns en långtidsparkering. Men där kostar det pengar. Då ställer de här istället innan de jobbar och sen står de kvar. Vi som bor här i närheten har jättesvårt att hitta en ledig plats, säger André.

Lastbilschaufförerna riskerar heller inte felparkeringsavgift. Då deras fordon inte är svenskregistrerade har varken kommun, transportstyrelsen eller polis några möjligheter att driva in pengarna.

– Jag har ringt kommunen men de säger att de inte kan göra något. Jag tycker de skulle släpa bort bilarna, säger André.

Greger Persson är chef för trafikenheten i Trelleborgs kommun. Han känner väl till problemen angående parkeringen vid Dannegården. Men menar att det är svårt att forsla bort fordonen.

– Det kommer regelbundet klagomål om detta och därför övervakar vi parkeringen och lappar bilar, oavsett om de är tyska eller svenska. Och vi kan visst flytta en bil. Men då ska de ha stått där minst tre dygn under vardagarna. Fast det gör de oftast inte, säger han.

Problemen med utländska felparkerade bilar går igen på flera orter i Sverige. I Strömstad har kommunen därför tecknat ett avtal med Norge för att komma åt parkeringssyndarna. Men enligt Greger Persson är inget liknande avtal på gång mellan Tyskland och Sverige.

– Inte vad jag känner till. Däremot har Sverige ett avtal med Storköpenhamn. Så parkerar du fel där och lappas så får du garanterat en räkning hemskickad, säger han.