Trelleborg

Färjelinjens historia visas i kortversion

Trelleborg Artikeln publicerades

Hundratals vykort och frimärken som alla berättar en liten del av Kungsledens historia. Det är vykortsklubbens och filatelistklubbens bidrag till hundraårsfirandet.

TRELLEBORG. Genom utställningen i Malmrossalen i Ångkvarnen kan betraktaren följa ledens historia, och även hur tillvaron på däck kunde te sig.

– Här har vi några roliga kort, säger Thomas Sivhed, ordförande i Trelleborgs vykortsklubb, och pekar på några färgglada, tecknade kort på en av skärmarna.

Korten visar passagerare som spyr rakt ut över relingen.

– Många tyskar från inlandet ville segla på det stora havet men klarade inte av det utan att bli illamående, förklarar Thomas Sivhed.

Flera vykort visar de stora historiska ögonblicken. Invigningen med den svenske kungen och den tyske kaisern har förstås sin givna plats, men även isbrytarfärjan Starkes insatser under isvintrarna finns avbildade. Besökarna kan också beskåda frimärken som tryckts med Trelleborgsmotiv, bland annat Kungsledenfärjan Skåne.

Det är medlemmarnas egna samlingar som är grunden för utställningen, bland annat vice ordförande Magnus Gartrups, som samlat i 25 år. Ett litet bidrag från Sigge Ringströms enorma, och internationellt erkända, frimärkssamling kompletterar utställningen.

Klubbarna väntar anstormning under utställningen, som är öppen fredag, söndag och måndag mellan klockan 12 och 18 samt lördag mellan 10 och 16. Då kan man passa på att köpa fyra olika jubileumsvykort och förse dem med en särskild jubileumsstämpel.

– Kommer det för många får vi väl bilda två köer, säger Thomas Sivhed och skrattar.