Trelleborg

Får sex års fängelse för grov narkotikasmuggling

Trelleborg Artikeln publicerades
Arkivbild. Ystads tingsrätt.
Foto: Carl Johan Engvall
Arkivbild. Ystads tingsrätt.

Den man som stoppades i Trelleborg med flera hundra kilo cannabis i lasten har nu dömts.

Det var den 14 december förra året som mannen stoppades i Trelleborgs hamn. I ett lönnutrymme i trailern som var påkopplad på mannens fordon fanns 340 kilo cannabisharts och 1,97 kilo kokain.

Mannen har vid tre tidigare tillfällen misstänkts för narkotikasmuggling till Danmark. Han förnekar det aktuella brottet.

Nu har tingsrätten funnit mannen skyldig till synnerligen grov narkotikasmuggling.

Tingsrätten menar att om det var så som den misstänkte mannen menar, att han inte visste vad han transporterade, så är det mycket vågat av ägaren till narkotikan. Dels för att det handlar om knark värt stora summor pengar, och för att tingsrätten menar att en så pass van lastbilschaufför som den misstänkte mannen bör ha kunnat förstå var lönnutrymmet fanns och hur det öppnades.

I de danska förundersökningarna mot mannen framkommer att lastbilschauffören har full kunskap om lönnutrymmen. Det är också den detaljen som gör att tingsrätten avfärdar mannens förklaring som osann.

Rätten bestämmer påföljden till sex års fängelse. Man tar hänsyn till att mannen suttit häktad sedan i december. Man beslutar även att mannen ska utvisas, vilket påverkar hans arbetsmöjligheter i Sverige och även påverkar fängelsestraffet.