Trelleborg

Extra skolveckor gav fler behöriga

Trelleborg Artikeln publicerades

Årets sommarskola har avslutats. Omkring 70 elever deltog, varav 20 för att läsa in behörighet till gymnasiet. Redan nästa sommar kan sommarskolan vara obligatorisk för elever som saknar behörighet.

För många elever är sommarskolan en chans att läsa in ämnen där man inte lyckats få godkända betyg, för andra blir det förberedelser inför höstens studier.

Av de 20 elever som deltog för att läsa in behörighet till gymnasiet lyckades åtta elever med det efter att ha läst in kurser i svenska, engelska eller matematik.

-Det är utan tvekan ett bra resultat, säger Mattias Rådmark, rektor på Söderslättsgymnasiet.

För dem väntar nu studier på något av de gymnasieprogram de sökt till. För de elever som ännu inte är behöriga väntar istället gymnasiets introduktionsprogram när höstterminen drar igång.

Mattias Rådmark tycker att sommarskolan har en viktig funktion att fylla.

-För de elever som har motivationen att rätta till det man misslyckats med ska det finnas möjlighet att göra det. Men det hänger väldigt mycket på motivationen, säger Mattias Rådmark.

Redan till nästa sommar kan sommarskola vara obligatoriskt för grundskoleelever som inte har gymnasiebehörighet. I juni kom ledande socialdemokrater i riksdagen med en debattartikel med den inriktningen och enligt utbildningsminister Jan Björklund (FP) jobbar utbildningsdepartementet med att ta fram ett förslag i samma anda. Men Mattias Rådmark tror inte att ett obligatorium är den rätta vägen att gå.

-Jag tror inte att motivationen blir större för att man tvingas in för att plugga på sommarlovet. Jag tror att det behöver bygga på motivation och att man känner att ”jag behöver göra det här”, säger Mattias Rådmark.