Trelleborg

EU-projekt gav en nytändning

Trelleborg Artikeln publicerades

Skoltröttheten gjorde att Mythia De Lima gick ut nian utan fullständiga betyg. Ett EU-projekt för unga gav tillbaka studiemotivationen och nu reser hon själv Europa runt för att sporra andra att ta tag i sin framtid.

Hennes berättelse är klassisk. Kompisarna drog mer än undervisningen och när lektionerna ersattes av skolk hängde hon inte längre med i skolan.

– Jag började umgås med nya vänner när jag började på Liljeborg. De hade rast när jag hade lektion så jag skolkade för att vara med dem. Tillslut blev det en vana att skolka. När jag slutade hade jag inte godkänt i alla kärnämnen, säger Mythia som fick fortsätta på IV, det individuella programmet, för att läsa in det hon inte klarat i nian.

– Men jag ville inte plugga. Jag visste inte vad jag ville bli heller. På IV samlades alla som var skoltrötta så där kunde man skolka tillsammans. Efter ett år hoppade jag av IV för att börja jobba istället. Men det blev ett väldigt jobbigt år. Jag höll hela tiden på att söka jobb och fick bara småjobb som inte var så roliga.

Mythia insåg att utan grundskolebetyg var det svårt att få jobb. Vid det laget var IV-programmet nerlagt och Navigatorcentrum hade startats istället. Mythia gick dit och fick två mentorer som hjälpte henne att klara kärnämnena från grundskolan.

– De hjälpte mig också att få glöden tillbaka. Jag till och med längtade dit för att gå och plugga. När jag hade blivit godkänd stannade jag kvar på Navigatorcentrum och deltog i lite andra program. När de såg att jag blev engagerad så frågade de mig om jag ville följa med på en EU-resa till Belgien.

Mythia tackade ja och för ett år sedan åkte hon tillsammans med en coach från Navigatorcentrum till Antwerpen för att delta i workshops, lyssna på föreläsningar och träffa omkring 100 andra ungdomar i samma situation.

– De peppade mig verkligen. Vi fick också träffa arbetsgivare och blev intervjuade av politiker.

Under resan insåg Mythia vad hon ville bli.

– Jag ville bli coach och själv åka så med ungdomar.

Tack vare kontakt med andra europeiska ungdomar och möjligheten att söka stöd från EU blev tanken till verklighet. Några av de som deltog i träffen i Antwerpen har tillsammans skapat ett eget nätverk som de kallar ”Life is creation”, för unga och kreativa entreprenörer. Genom detta har Mythia redan varit på flera nya träffar, bland annat i Tyskland och nu senast på Irland. För varje projekt har Mythia fått ett så kallat Youthpass, ett slags EU-diplom. Till träffen i Tyskland fick Mythia med sig fyra vänner från Trelleborg som som också var skoltrötta och inte visste vad de ville med livet. Även de har fått en nytändning genom att träffa kreativa och nyfikna ungdomar från andra länder.

– Men det kan vara lite svårt att hitta ungdomar till detta. De tror inte att det är så seriöst, säger Mythia.

Drömmen för Mythia är nu att arbeta internationellt med att motivera unga.

– Jag vill ju bli duktig på det jag gör. Det gäller nu bara att bli klar med gymnasiet så att jag kan plugga vidare, säger Mythia som just nu är Komvuxstuderande.