Annons

Ett mecka för fågelintresserade

Efter att våtmarken anlades för fem år sedan har den varje vår och sommar visat upp ett rikt fågelliv som lockar kikarförsedda besökare från när och fjärran. För såväl den erfarne som den ovane fågelskådaren är platsen ett perfekt utflyktsmål.
Grönalund • Publicerad 24 juni 2018 • Uppdaterad 10 juni 2020
Den större ön i våtmarken var i mitten av maj full av häckande skrattmåsar.
Den större ön i våtmarken var i mitten av maj full av häckande skrattmåsar.Foto: Jenny Isaksson

I norra delen av Trelleborgs kommun, precis söder om gränsen till Svedala kommun, ligger en cirka 20 hektar stor våtmark. Den är skapad som en del i projektet med att restaurera Tullstorpsån. Det visade sig snabbt att vattensamlingen, med ett par öar mitt i, lockade många fåglar att slå sig ner och börja häcka.

Mattias Ullman.
Mattias Ullman.Foto: Jenny Isaksson

Mattias Ullman är ornitolog och bor alldeles i närheten. Han gör flera besök i veckan vid Börringe mad och kan konstatera att han ofta har sällskap av besökare från bland annat Tyskland, Holland, England och framför allt Danmark.

Annons

Våtmarken är väldigt lättillgänglig och man kan se många olika arter på väldigt nära håll. När vi står och spanar ut över våtmarken får Mattias Ullman syn på en relativt ovanlig andfågel, en årta.

– Det finns ett par som häckar här, säger han och pekar ut en ensam hane bland gravänder, snatteränder och sothöns.

– Honan har jag inte sett på ett tag, så hon ligger säkert och ruvar, fortsätter han.

I bland uppstår viss dramatik i sjön, som när en röd glada dyker ner för att försöka sno åt sig någon av skrattmåsarnas nykläckta ungar. För att skydda sina ungar från rovdjur som räv och grävling vill skrattmåsar gärna häcka på platser omgivna av vatten. Men hoten från luften rår de inte alltid på.

– Skrattmåsarna brukar vara tuffa och jaga i väg rovfåglar. Men den här gången lyckades den knipa en unge, säger Mattias Ullman.

Från den anlagda rastplatsen har man bra översikt över våtmarken.
Från den anlagda rastplatsen har man bra översikt över våtmarken.Foto: Jenny Isaksson

För fem–sex år sedan var det en vanlig åker på den plats där det nu är ängar och våtmark. Intill vattnet går en grupp nötkreatur och betar.

Området har sedan länge varit känt i fågelskådarkretsar eftersom här även är gott om rovfågel. Men efter att våtmarken anlades och intill den en särskild rastplats med bänkar, bord och parkering så har ännu fler besökare hittat hit. Våtmarken är en av 36 som anlagts längs Tullstorpsån som rinner från nordvästra delen av Trelleborgs kommun, i en båge och ut i havet vid Skateholm nära gränsen till Skurups kommun.

– Huvudsyftet från början med att anlägga våtmarkerna var att stoppa övergödningen av Östersjön. Men de har även bidragit till ökad biologisk mångfald, med till exempel mer växtlighet som ger föda åt insekter som i sin tur blir föda åt fåglar och andra djur, förklarar Mattias Ullman.

Just vid Börringe mad tog det inte lång tid förrän de första fåglarna var på plats när våtmarken var nyanlagd. Nu häckar här ett tiotal olika arter.

– Snatterand har ökat mycket här. 2007 fanns det 20 häckande par i hela Skåne, nu är det 20 par i bara den här dammen. I princip alla våtmarksarter av änder och doppingar som finns i södra Sverige går bra här. Om några veckor kommer hela dammen vara prickad med fågelungar.

Annons

När vi spanar ut mot sjön kommer en familj med grågäss simmande. Mattias Ullman konstaterar att deras ungar snart är redo att klara sig själva.

Börringe mad är ett så populärt ställe för fågelskådare att man här ofta har någon att dela sina upplevelser med, eller kanske fråga om man är nybörjare.
Börringe mad är ett så populärt ställe för fågelskådare att man här ofta har någon att dela sina upplevelser med, eller kanske fråga om man är nybörjare.Foto: Jenny Isaksson

Mattias Ullman menar att Börringe mad är flaggskeppet bland Tullstorpsåns våtmarker när det gäller fågelskådning.

– Den är väldigt lättillgänglig. Det finns alltid fågel att titta på och man kommer nära fåglarna och det är bra ljus nästan hela dagen. Sedan vänjer sig fåglarna vid att det står människor här, säger han.

När det för ett par år sedan dök upp en svart stork som stannade till i Börringe mad under flera dagar lockade den tusentals besökare. Även den i Sverige ovanliga svarthuvade måsen har synts till ett par gånger i Börringe mad och Mattias Ullman utesluter inte att den kan komma att börja häcka här.

Annars brukar brungladan som verkar bo i närheten komma på relativt täta besök till Börringe mad. Även denna kväll gör den en sväng över området innan den försvinner bakom kullarna igen. Den får till och med Mattias Ullman att haja till och byta kikare mot kamera.

– Den är ovanlig. Det häckar bara fyra–fem par av den i Skåne, säger han.

Fakta

Tips på andra fina fågelskådningsplatser

Fyledalen – naturskönt område i Tomelilla kommun där det finns ganska mycket rovfåglar.

Stavstensudde – strax väster om Trelleborg. Parkera norr om vägen vid Kurland och korsa sedan golfbanan (med viss försiktighet). Vid havet finns ett vindskydd där man kan titta på främst vadare och änder.

Skanörs hamnväg – tärnor, skärfläckor och skrattmåsar trivs i vattensamlingarna mellan Skanör och Skanörs hamn. Ett elstängsel har satts upp som skydd mot rovdjur vilket underlättat deras häckning.

Äspöåns mynning – ligger precis öster om Smygehamn. Här finns ett tillgänglighetsanpassat fågeltorn med tak. Simänder, vadare och gäss använder våtmarken som rastplats och häckningsplats. Här finns även gråhäger och ibland

Jenny IsakssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons