Trelleborg

Ett lyft för mer energi i Jordberga

Trelleborg Artikeln publicerades

Det tar en lång stund med alla förberedelser, men när toppsektionen väl lyfter från marken går det snabbt. På tisdagen restes det andra av tre vindkraftverk i Jordberga.

JORDBERGA. En mobil kaffeservering står uppställd i lä av några uppstaplade halmbalar. Några grupper från energiföretaget Eon och vindkraftsföretaget Vestas står och väntar. Resningen av vindkraftverk två, sex kilometer öster om Anderslöv, sker med publik.

– Det har gått ut en inbjudan till närboende, Vestas personal och alla som varit delaktiga, säger Carl-Adam von Arnold, projektansvarig för vindkraftsbygget med det självsäkra namnet Arnold towers.

– Vi hade en familjeomröstning. Det utklassade helt de andra förslagen, säger Carl-Adam von Arnold.

De tre vindkraftverken beräknas kunna producera cirka 20 000 megawattimmar om året, vilket kan försörja motsvarande 1 000 svenska villor med el.

Bo Henrikson på Brönnestad boställe sitter och ser på medan vindkraftverkets toppdel spänns fast i lyftkranarna. Han har egna vindkraftverk som syns borta i horisonten från Jordberga. De byggdes 2001 och 2007 men är redan gamla.

– Ett sånt här ersätter tre av den typen jag har, säger Bo Henrikson.

Ångrar du att du inte väntade?

– Det är så den tekniska utvecklingen är, svarar han. En leasing varar i 20-25 år.

Kommunfullmäktige i Trelleborg beslutade i januari 2008 att ge tillstånd till bygget av vindkraftverken i Jordberga. Det överklagades av en granne som bland annat var orolig över förstörd utsikt och skuggorna från vingarna. Men överklagandet drogs tillbaka. Grannen orkade inte strida.

Både Bo Henrikson och Carl-Adam von Arnold är överens om att vinden i området är stark och gynnsam.

– Jag kan citera en granne som sa: att inte projektera vindkraftverk på den här platsen vore tjänstefel, säger Carl-Adam von Arnold och blickar ut över tornet som står mitt i åkern.

– Det känns riktigt roligt att det nu kommer till stånd.