Trelleborg

Entusiaster öppnade portarna till gröna rum

Trelleborg Artikeln publicerades

Vajande palmer. Lummig grönska och ett blommande vitregn. I söndags kunde besökare med hjälp av olika sinnen ta del av öppna trädgårdar.

John Rogers trädgård domineras av palmer. I en kruka vid den frodiga gräsmattan står ett högrest exemplar i en lerkruka. I uterummet finns betydligt yngre och mindre varianter som är till salu. Basen är fröer som hämtats från Spanien.

– Den heter egentligen solfjäderspalm. Men vi kallar den för Trelleborgspalm. Den kommer ju från Spanien precis som Trelleborgs palmer, säger John Rogers.

Det är första gången som han är med i Öppen trädgård. Och John Rogers tycker att premiären har varit mycket lyckad.

– Det är jättetrevligt att visa trädgården. Mycket folk har kommit hit, säger han.

Två av besökarna är grannarna Ann-Christine Bengtson och Agneta Brisfors. Båda nyinflyttade från Borås och stora trädgårdsentusiaster.

– Jag har köpt en palm. Jag tror den hette jakaranda. Ni har ju ett helt annat klimat här i Trelleborg än i Borås. Så då måste man ju prova detta med palmer, säger Ann-Christine Bengtson.

För henne och Agneta Brisfors handlar trädgårdsintresset om två saker: dels spänningen i att se växterna gro, dels om avkoppling.

– Det är fantastiskt. Otroligt vilsamt för hela själen, säger Agneta Brisfors.

Även i Kerstin Jönssons trädgård härskar lugnet. På 400 lummiga och doftande kvadratmeter finns bland annat murgröna, vitregn och buxbom.

– Jag har egentligen inte tänkt så mycket när jag har anlagt trädgården. Det har mer växt fram efterhand. Det är tredje gången som jag är med i Öppen trädgård, säger Kerstin Jönsson.

Bland blommor, träd och växter rör sig Pojje Andersson tillsammans med barnbarnet Nelly Olsson.

– Jag är lantbrukare och har en ganska stor trädgård där hemma. Det är kul att titta runt i andra trädgårdar och få lite inspiration och idéer, säger han.