Trelleborg

Enkla måltider till dementa får kritik

Trelleborg Artikeln publicerades

Socialnämndens beslut att ersätta kvällsmålet på det särskilda boendet Östergården möter kritik. Men systemet kan ändå komma att införas på samtliga äldreboenden i kommunen.

Det är i ett inslag i Sydnytt som Alvina Martinsson, dotter till Siri Martinsson som bor på demensboendet Östergården, är skarpt kritisk till att man där bytt det vanliga kvällsmålet mot en lättare och billigare variant. Östergården har valts ut i ett försök där syftet är att se hur man kan minska kostnaderna och matsvinnet. Istället för till exempel korvgryta eller leverbiff kan de boende bli serverade ostkaka eller varm choklad med smörgåssnittar som personalen själv fixar till.

– Jag tycker det är att sparka på dem som redan har det svårt. De är dementa och kan inte säga i från själva, utan de sväljer det som ligger på tallriken. Maten är den enda guldkanten som de gamla har kvar i livet, säger Alvina Martinsson till TA.

Alvina Martinsson hävdar att hon flera gånger ifrågasatt beslutet att bara servera enklare kvällsmål till de gamla på Östergården, och menar att hennes mamma vill ha rejälare mat även på kvällen. Men hon menar att hon inte blir lyssnad på.

– De har bara sagt att så här är det, säger Alvina Martinsson som tycker det är orättvist att hennes mamma måste betala samma avgift för maten fast den är billigare.

Lennart Höckert (S), ordförande i socialnämnden, menar att kritiken från Alvina Martinsson är den första han har hört angående den nya maten. Försöket har annars fått positiv respons, de gamla äter mer och svinnet är mindre, menar han.

– Men det är illa nog att det finns en person som inte är nöjd, därför tycker jag att vi måste titta på det, säger Lennart Höckert.

Förmodligen blir det dock ingen ändring utifrån den kritik som nu kommit. Istället funderar man på att införa systemet på fler ställen, även om inga beslut är fattade.

I Sydnytts inslag sa Lennart Höckert att Siri Martinsson borde kunna få samma mat som på andra äldreboenden om hon så önskar.

– Ja, projektet bygger på att man i dialog ska säkerställa att det blir en individuell anpassning och att man också äter måltiderna, säger Lennart Höckert till TA.

Alvina Martinsson ser positivt på Lennart Höckerts besked.

– Det ska jag ta upp med personalen. Jag har frågat tidigare men bara fått svävande svar. När han nu sagt det så ska jag begära att mamma får den andra maten i stället, säger hon.

Fakta

Matsedlarna

Kvällsmålen på Östergården en vanlig vecka:

Måndag: Mannagrynsgröt, smörgås med skinka och färsk gurka.

Tisdag: Lasagne med sallad.

Onsdag: Smörgås med sylta, rödbetor och färska grönsaker.

Torsdag: Ostkaka med sylt och vispgrädde.

Fredag: Potatisgratäng med prinskorv och sallad.

Lördag: Ost och- skinkpaj med grönsallad.

Söndag: Varm choklad, smörgåssnittar med olika pålägg och tomat.

Visa mer...