Annons

En hyllning till det svenska visarvet

I en föreställning med både visor och berättelser tar Evert Taube form. Föreställningen som först gick i Karlskrona spelades på lördagen i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 28 april 2018
TIll vänster, Inger Aparicio, till höger, Trehäradsbygdens folkdansgille.
TIll vänster, Inger Aparicio, till höger, Trehäradsbygdens folkdansgille.Foto: Sebastian Mårtensson

I ett samarbete mellan ABF och Trelleborgs församling sattes på lördagen ”Den Gyldene Freden” upp på församlingshemmet, i Birger Sölveruds regi och med Sven Bornemark som kapellmästare.

– Det är spännande, men det är alltid svårt i Trelleborg. Jag hade nog trott att Taube skulle locka några fler, han är ändå en av våra stora nationalskalder, säger Inger Aparicio, den som först kom i kontakt med Birger Sölverud om att ta föreställningen till Trelleborg.

Annons

Hon önskar att man kunde locka fler unga, så att de fick lära sig om den stora vissamling som Evert Taube har.

– Med den här föreställningen skapar vi en berättelse genom både visorna och kortare texter om honom. Man kan till exempel få reda på varför han skrev just den där visan, eller att han med största förmodan aldrig dansat tango med Carmencita, säger Inger Aparicio.

Berättelser varvades med visor för att berätta Evert Taubes historia.
Berättelser varvades med visor för att berätta Evert Taubes historia.Foto: Sebastian Mårtensson

Föreställningen har satts upp en gång tidigare, i Karlskrona, efter en ide av Birger Sölverud. Inför den föreställningen gjordes också efterforskningar om Evert Taube.

– Tango var något som i princip bara prostituerade dansade på den tiden, och Carmencita var en fin dam. Så att hon skulle dansat tango med Taube är inte troligt. Det tror jag inte många vet innan de sett föreställningen, säger Inger Aparicio.

Hon tror också att hon vet varför unga inte intresserar sig för visor.

– De tror att visor är något nördigt, att det bara är gamla gubbar som Taube och Bellman som gjort visor. Men man får inte glömma alla moderna visor, säger hon.

Det som kännetecknar en visa, enligt Inger Aparicio, är att den sätter texten före melodin.

– Enligt mig är till exempel Timbuktus sånger visor, med tanke på hans fantastiska texter. Eller varför inte Håkan Hellström eller Eva Dahlgren? Unga lyssnar på visor utan att de vet om det, säger hon.

Så även om hon tycker att det är viktigt att känna till och bevara vårt svenska visarv så vill hon gärna modernisera.

– Drömmen är att få med fler unga, så att vi kan få en möjlighet att mixa det nya, som hip hop, med det klassiska, som Taube, säger Inger Aparicio.

Sebastian MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons