Trelleborg

En dag för att sätta byn i centrum

Trelleborg Artikeln publicerades

Som en hemvändardag där mötet med gamla bekanta och lokalproducerad mat är populärast. Så beskiver arrangörerna söndagens evenemang Mitt i byn.

En mild bris blåser över Stora Beddinge. Solen skiner. Besökarna pendlar mellan loppmarknaden, korvförsäljningen och bilutställningen.

Andreas Lindquist från Trelleborg stannar till vid ett av loppisstånden. En kort stund senare är han ägare till ett Bamsepussel.

– Jag planerar inte att köpa något annat, förutom något att äta till lunch. Men det var ju bra att man fick tag i pusslet, säger Andreas Lindquist.

En bit bort, bakom ett bord belamrat med pumpor i olika färger och former, står Berit Ingvarsson. De mångfacetterade grönsakerna kan bli både mat och dekoration.

– Matpumporna har faktiskt blivit allt populärare. De har förekommit ganska mycket i matlagningsprogram och det slår igenom. Jag odlar dem där jag bor i Smygehamn, säger Berit Ingvarsson.

Det är elfte året i följd som Mitt i byn arrangeras. Beddingeortens LRF och Beddinge IF ligger bakom projektet. Och med åren har det blivit allt mindre loppmarknad och mer hemvändarhelg. Det menar Sten-Åke Jönsson från idrottsföreningen.

– Många som kommer härifrån men bor på andra håll kommer denna dagen. I år har vi också folk från kommunens förvaltning på plats för att svara på frågor om hur man får bygga här i trakten, säger han.