Trelleborg

En centerpolitiker i raketfart

Trelleborg Artikeln publicerades

En gång i tiden var Patrik Holmberg (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, en av de mest träningsvilliga 100- och 200-meterslöparna i klubben MAI i Malmö. Personliga rekordet på 200 meter på 23.50 satte han dock på Vångavallen i Trelleborg.

– Jag tränade minst lika mycket som de andra som sprang i Finnkampen och i SM, men jag hade inte riktigt talangen att nå upp till nationell nivå, säger han, medan han värmer upp för ett testlopp i solskenet på Östervångsstadion.

Patrik Holmberg menar att han inte riktigt hade de fysiska förutsättningarna för att nå toppen som sprinter.

– Jag är för kort, man behöver vara längre egentligen.

Greger Nyberg är sprinttränare i IFK Trelleborg. Han håller med Patrik Holmberg om att de fysiska förutsättningarna är extremt viktiga i sprintlöpning.

– Det är få grenar som är så beroende av genetiken. Har du inte mycket muskelfibrer för snabbhet så kan du aldrig bli bra som sprinter, säger han.

Greger Nyberg menar att det tidigare fanns två sorters sprinterlöpare.

– Dels hade du de kompakta och muskulösa som sprang på kraft, dels de längre, med längre löpsteg. Nu verkar det som om de flesta är längre. Bolt verkar ju ha både det långa löpsteget och kraften.

De yttre förutsättningarna på Östervångsstadion är perfekta när Patrik Holmberg ska testa om han fortfarande har snabbheten kvar i benen. Svag vind, solsken och värme, precis som sprinterlöpare vill ha det.

– Ta inte i så att du riskerar att skada dig, råder Greger Nyberg, medan han plockar fram startblock och Patrik Holmberg värmer upp och tänjer ut musklerna som numera är ovana vid löpningen.

Sprintlöpare löper ständig risk att bli skadade. De ligger ofta på gränsen även under träning.

– Ska du träna starter till exempel är det meningslöst om du inte ligger på max, säger Greger Nyberg. Och när man ligger på max är skaderisken stor.

Något behov av att träna uthållighet finns inte för sprinterlöpare, menar Greger Nyberg.

– Det gäller däremot att behärska den svåra konsten att ta i och vara avslappnad på samma gång.

Så är det dags för testloppet.

– Jag vågar inte springa 100 meter, säger Patrik Holmberg. Jag tar 50 meter så får vi se hur det går.

Patrik Holmberg ställer sig i startblocken, går upp i färdigställning och där går starten.

7,6 sekunder klockar Greger Nyberg av honom vid mållinjen. Dubbelt upp ger 15,2 på 100 meter, en bit från rekordet på 11,50 som Patrik Holmberg har.

– Du såg ut att få ont en bit in i loppet, säger Greger Nyberg.

– Ja, det stramade till i ljumsken, säger Patrik Holmberg.

En lärdom man kan dra är att det kanske är bättre att löpa lite långsammare och längre sträckor när man kommit upp i åren. Där är skaderisken mindre.