Trelleborg

Emma gifter sig norskt

Trelleborg Artikeln publicerades

Hon fick inget fast jobb i Sverige och drog istället till Norge där hon gör karriär i försäkringsbranschen. Men nu är Emma Mårtensson tillbaka på föräldrarnas gård i Stora Isie för att gifta sig.

Bröllopet står på lördag den 21 juli. Då kommer släktingar och vänner från Sverige och Norge att vallfärda till Galleri Isie Tio där föräldrarna bor. Vigseln blir i Äspö kyrka, men bröllopsfesten ska hållas i galleriet. Galleriägaren och tillika Emmas pappa, Rolf Mårtensson, är i färd med att förvandla rummet i anslutning till galleriet till danslokal och scen för femmmannabandet. En rejäl fest ska det bli, och det är klart att den ska vara på brudens gamla hemmaplan.

– Jag frågade min man Frode om han ville att vi skulle ha bröllopet i Oslo, men han ville vara här. Och visst känns det lite speciellt att ha festen här hemma, säger Emma Mårtensson.

Det är sju år sedan som hon tog steget från Sverige till Norge. Efter att ha tagit två examen, en kandidatexamen i systemvetenskap och en magisterexamen i företagsekonomi, vikarierade Emma på en bank i Lund. Men hon fick inget fast jobb och drog till Norge istället. Bara tio dagar efter att hon sagt upp sig från sitt vikariat hade hon fått nytt jobb och bosatt sig i Oslo.

– I Sverige kunde jag uppleva att man lusläste CV:n och slog ner på vissa saker. I Norge blir man uppskattad för sin utbildning och erfarenhet på ett anat sätt. Och sen är ju arbetsmarknaden helt annorlunda där, det finns nästan ingen arbetslöshet, säger Emma Mårtensson, som verkligen kan rekommendera alla svenska ungdomar att söka jobb i Norge.

– Där finns stora möjligheter, och man behöver inte lära sig ett nytt språk eller så mycket ny kultur. Jag har försökt övertyga en del vänner att flytta hit, men för många sitter det långt inne, säger Emma Mårtensson.

Under sin tid i Norge har hon avancerat till nordisk försäljningsdirektör på finans- och försäkringskoncernen Storebrand. Hon ansvarar för försäljningen av en vårdförsäkring som gör att man får vård snabbare, med kortare behandlingstid och kan behandlas av specialister utanför Norden.

– Många tror att det är ett sätt att smita före i den offentliga vårdkön, men eftersom patienterna som har försäkringen behandlas i den privata vården, så är det istället ett sätt att korta den offentliga vårdkön, säger Emma Mårtensson.

Hon har nästan blivit norska på riktigt. Förutom att hon snart ska gifta sig med en norsk backhoppare har hon lärt sig att äta pinnekött (torkat lammkött), åka skidor och gå på tur.

– Norrmännen går verkligen på tur, varje helg är tunnelbanorna proppfulla med folk som ska ut i naturen. På vintern är vagnarna helt fulla med människor, skidor och hundar, säger Emma Mårtensson.

Emma tycker det känns avlägset att flytta tillbaka till Sverige, och efter vigseln på lördag kommer hon inte ens att ha sitt efternamn kvar. Då går hon under namnet Gulbrandsen.

– Det är lite lättare för en norrman att förstå än Mårtensson. De vill gärna stava det Mortensen, säger hon och ler.