Trelleborg

Emelie Jonsson var på plats när bomben smällde

Trelleborg Artikeln publicerades

När TA senast pratade med Emelie Jonsson från Trelleborg hade bomben i regeringskvarteret i Oslo precis exploderat och hon var på plats. Då visste varken hon eller vi vad som skulle ske på Utöya ett par timmar senare.

24-åriga Emelie Jonsson befann sig endast ett kvarter ifrån regeringskvarteret i Oslo eftermiddagen den 22 juli förra året. Plötsligt hörde hon en kraftig smäll. Åtta människor dog och många människor skadades av bilbomben som sprängts i hjärtat av den norska huvudstaden.

– Jag trodde först att det antingen åskade eller att två spårvagnar kolliderat. Bomb var verkligen inte något jag tänkte på, säger hon på telefon från Oslo ett år efter händelsen.

Än idag står de värst drabbade byggnaderna fortfarande tomma. Vita skynken täcker för de sargade husen och det 650 meter långa och 3,60 meter höga staketet hindrar nyfikna åskådare att komma nära maktens korridorer, som idag räknas som byggarbetsplats. Vita plakat berättar vad som hände den där eftermiddagen, den 22 juli 2011.

– Totalt rör det sig om 80 000 kvadratmeter och 2 000 arbetsplatser som inte får användas, berättar Emelie Jonsson.

Hon arbetar som servitris i Oslo och har bott där i fyra år. Förra året deltog hon i rosceremonin på Rådhusplatsen för att hedra offren för det värsta terrordådet i Norge sedan andra världskriget.

– Första tiden efter dådet var det väldigt dämpad stämning i Oslo. Det hände att både jag och kollegor gick hem från jobbet. Det kändes helt enkelt fel att gå och servera med ett leende när alla led med omkomna och anhöriga.

Har du hängt med i rättegången mot Anders Behring Breivik?

– Nej, jag har faktiskt inte det. Jag har koncentrerat mig på mitt jobb. Och de flesta jag träffar här i Oslo är svenskar som också jobbar i restaurangbranschen så det är inget vi pratat så mycket om. Jag känner ingen som drabbats. Inte heller någon som känner något av offren.

Minns du vad du gjorde den dagen?

– Efter att bomben smällt gick jag hem till en kompis lägenhet. Där satt vi och följde nyheterna och fick då se vad som hänt på Utöya. Från början förstod vi inte kopplingen. Sedan blev det uppenbart att det inte kunde röra sig om en tillfällighet samma dag. Vi var chockade och det spekulerades i om det fanns fler bomber i centrum. Anhöriga hörde av sig och sa till oss att fly från centrum, säger hon.

Men terrordådet fick inte Emelie Jonsson att fly. Än idag är Oslo hennes hemstad.