Trelleborg

Elva år och bergsbestigare

Trelleborg Artikeln publicerades

Elva år och redan bestigit Sveriges högsta berg. Edvin Malm har haft ett annorlunda sommaräventyr när han tillsammans med sin pappa begav sig uppåt landet för att hedra minnet av en nära vän.

Efter en mils bergklättring var gruppen av vänner äntligen på plats. De hade lyckats bestiga Kebnekaise och på toppen ställde de ett par skor och höll en ceremoni.

– Det kändes bra i hjärtat att hedra LarsOlof på det sättet, säger Jerry Malm.

Det var för ett halvår sedan som Jerry och sonen Edvin Malm beslöt att de skulle åka upp till fjällen tillsammans med sju stycken bekanta.

– Det var tänkt att pappas bästa vän LarsOlof skulle ha bestigt Kebnekaise förra sommaren, men så gick han bort, berättar Edvin Malm.

– Det var LarsOlofs son som efter begravningen frågade om vi ville följa med. Målet var att sätta LarsOlofs skor högst upp på Kebnekaise för att hedra honom, säger Jerry Malm.

Efter att i vintrasha beslutat sig för att följa med bar resan uppåt landet av den 18 juli.

– LarsOlofs son Philip är mer van vid sådana här vandringar så han hjälpte oss mycket med packning och hur vi skulle gå, säger Jerry Malm.

Det blev många pauser med mat och vätskeintag under den sammanlagda turen på två mil.

– Det tog oss 17 timmar att gå fram och tillbaka. Om det inte hade varit för att jag trillade och skadade mig så hade vi nog klarat det lite snabbare, säger Jerry Malm som tycker att vandringen var jobbigare än vad han hade trott. Något sonen inte håller med om.

– Jag tycker inte att det var jobbigare än vad jag hade förväntat mig, säger Edvin Malm.

Det är just deninställningen som gjorde att Jerry Malm valde att ta med sonen trots hans unga ålder.

– Initialt var jag lite rädd över att ta med honom, men jag vet att han gillar utmaningar. Jag blev oerhört imponerad och stolt över hur bra han klarade vandringen och att han inte klagade en enda gång, säger Jerry Malm.

Förberedelserna inför turen innebar ingen speciell fysisk träning. Jerry Malm har visserligen sprungit en del, men aldrig bestigit några berg. Inte heller Edvin Malm har gjort något så fysiskt krävande.

– Jag har mest gått i bokskogen och även cyklat mycket.

Klädda i mycketull och med stavar som hjälpmedel anlände bergsklättrarna till Nikkaluokta, 19 kilometer från Kebnekaises början.

– Man kan välja mellan att gå eller ta helikopter så vi valde att gå och åka båt dit, säger Jerry Malm.

På vägen hem fick det emellertid bli helikopter då Jerry Malm kände sig för trött och öm efter den långa vandringen uppe i berget.

– Det var dessutom en kul sak för Edvin att få åka helikopter.

– Det var coolt och man såg väldigt mycket, säger Edvin Malm som var ganska glad över att slippa gå tillbaka till Nikkaluokta då även han var trött i benen.

Fjällvandringen gav Jerry och Edvin Malm en helt ny syn på naturen.

– Jag har fått en ny syn på hur man kan nyttja naturen. Den är helt enastående, säger Jerry Malm.

Men när det kommer till resor i framtiden vet Edvin Malm vad han föredrar:

– Jag gillar att åka till varma ställen.