Trelleborg

Elever väljer teoretiska program

Trelleborg Artikeln publicerades

Restaurang och livsmedel, barn och fritid, hantverk frisör och industri. Samtliga program finns det flera platser kvar till medan de flesta teoretiska är fulla till hösten.

I förra veckan blev den slutliga antagningen till gymnasieskolan klar. Söderslättsgymnasiet har fortfarande tuff konkurrens från gymnasieskolor i Malmö och Vellinge. Men i år har Trelleborg lyckats locka allt fler elever att välja sin hemkommun. 2011 valde 53 procent Trelleborg, i år har motsvarande siffra gått upp till 63 procent. Sedan fritt sök infördes för tre år sedan har trelleborgseleverna svikit sin hemstad för att plugga i Malmö och Vellinge istället. Men nu har alltså vinden vänt och det rejält.

– Det är glädjande siffror. Jag tror eleverna inser att två timmars pendling är jobbigt i längden. Och så har det skrivits negativt om friskolor på sista tiden. Jag tror det gör att fler drar sig för att söka dit, säger Mats Sandberg utbildningssamordnare på bildningsförvaltningen.

Det förut så populära programmet Barn och fritid har tappat sökande. I år finns det 14 platser kvar. Många andra praktiska program har flera lediga platser. Som restaurang och livsmedel, estetprogrammen och industri. Det nya programmet hantverk frisör har utökat med två platser men har istället sex platser kvar att fylla.

Istället är det de teoretiska programmen som är populära. Naturvetenskapsprogrammet och samhällsprogrammet till exempel.

– Det är en trend man ser över hela landet, inte bara här. Jag tror det kan ha att göra med att de praktiska programmen inte automatiskt ger allmän behörighet för vidare studier idag. Men det många glömmer är att alla har möjlighet att läsa in behörigheten under sin gymnasietid.