Trelleborg

Egen dag för förrädisk sjukdom

Trelleborg Artikeln publicerades

När TA tittade in till ungdomsmottagningen under klamydiamåndagen var det helt tomt i väntrummet. Ett tecken på att sjukdomen inte finns i Trelleborg? Tyvärr.

– Vissa tycker nog att det är lite pinsamt att gå och testa sig just på klamydiamåndagen. De tror att här ska vara en massa folk som vill testa sig och då är det risk att man träffar någon man känner, säger Mattias Kågeson, sjuksköterska på ungdomsmottagningen.

Under klamydiamåndagen var det öppet hus för alla som ville testa sig. Det brukar i och för sig gå snabbt att få tid, men den här dagen var det extra lätt. Att testa sig är viktigt, och man borde göra det fast man känner sig kärnfrisk. De flesta som får sjukdomen märker inga symptom alls.

Konsekvenserna av en infektion kan dock bli ödesdiger. Om den inte behandlas i tid kan den ge inflammation i äggledare eller bitestikel, vilket i sin tur kan leda till sterilitet.

Testet utförs enkelt genom ett urinprov, och man kan även beställa ett test på nätet.

– Även om det inte är så många som testar sig i dag så hoppas vi att uppmärksamheten kring den här dagen gör att fler kommer att testa sig så småningom, säger Mattias Kågeson.

I Trelleborg upptäcks runt hundra fall av klamydia om året, ett antal som varit ganska konstant de senaste åren.