Trelleborg

Efter Panamaläckan: Kjell Nilsson överklagar Skatteverkets beslut

Trelleborg Artikeln publicerades
Arkivbild: Kjell Nilsson.
Foto: Claes Nyberg
Arkivbild: Kjell Nilsson.

Kjell Nilsson, Trelleborgskoncernens före detta vd, är en av de svenskar som misstänks för ekobrott efter Panamaläckan. Nu överklagar han Skatteverkets beslut om att kräva honom på miljonbelopp.

Skatteverket krävde i vintras finanstoppen Kjell Nilsson på åtta miljoner kronor, till följd av Panamaläckan. Skatteverket utreder nu Nilssons affärer med företaget MSA under åren 2011 till 2013, och bedömer att han plockat ut tio miljoner kronor vars ursprung inte går att spåra. Själv hävdar han att uttagen kommer från ett lån som en affärskompanjon betalat tillbaka, och således inte ska beskattas.

I överklagan till förvaltningsrätten skriver Kjell Nilssons advokat att ”Skatteverkets slutsats att han dolt utdelningar från sitt bolag är direkt felaktiga.”

Kjell Nilsson och hans advokat argumenterar i sin överklagan att alla uttag härrör från ett lån som en affärskompanjon betalat tillbaka. Totalt överklagar Kjell Nilsson ett skattekrav på 6,4 miljoner kronor.

Kjell Nilsson har tidigare utretts för ekobrott efter härvan kring advokatbyrån Mossack Fonseca. I samma veva krävdes han på cirka en miljon kronor för bland annat oredovisade inkomster i bolaget MSA under 2006.

Bakgrund

Panamaläckan

Panamadokumenten avser en samling av cirka 11,5 miljoner dokument som den panamanska advokatbyrån Mossack Fonseca framställt för att hantera sin verksamhet. Dessa dokument visar hur flera prominenta personer, företag och banker tagit hjälp av Mossack Fonseca för att dölja tillgångar i skatteparadis genom så kallade brevlådeföretag.

Visa mer...