Trelleborg

Dieselstölder slår hårt mot åkare

Trelleborg Artikeln publicerades

Dieselstölderna blir allt vanligare i Trelleborg. Ett högre pris i kombination med liten risk att bli upptäckt är de främsta orsakerna, tror polisen.

En som drabbats hårt är Peter Karlsson som har eget åkeri på Sjöviksområdet. Den gångna helgen och helgen innan dess fick han sammanlagt tre inbrott på sin firma där tjuvar slangade bensin från lastbilar och maskiner. Den senaste helgen var de inne i fyra grävmaskiner och en lastbil.

– De senaste två-tre månaderna har de nog stulit 5 000 liter diesel, säger Peter Karlsson som tycker det känns tröstlöst.

– Jag åker hit flera gånger på helger och kvällar och tittar till. Jag sätter upp kameror men ingenting hjälper, säger han och suckar.

Peter Karlsson har lagat staketen till sin firma flera gånger, men det hjälper inte.

– I helgen gick de först in på granntomten och grävde ett stort hål under staketet. Efter det inbrottet fyllde vi hålet med rosenkvistar. Men det hjälpte inte, för de kom tillbaka och klippte sönder hela staketet istället, säger Peter Karlsson som inte hade en droppe diesel kvar i bilarna.

– De hade slangat bilarna så att de var kliniskt rena i tankarna, säger Peter Karlsson.

Enligt Peter Karlsson går tjuvarna in via en kommunal tomt som är dåligt skött med hög växtlighet som gör att man lätt kan gömma sig.

– Det är beckmörkt, det är ingen som ser någonting. Om kommunen hade röjt lite så hade det varit mycket lättare för polisen att upptäcka tjuvar om de kör förbi. Men nu kan man gömma en hel lastbil på tomten, säger Peter Karlsson.

Peter Karlsson har varit mycket hårt drabbad den senaste tiden. För 2,5 månader sedan hade de ett stort inbrott där tjuvar bröt sig igenom fasadplåten på en nybyggd hall och stal alla verktyg.

– På övervakningskamerorna ser man att de höll på från klockan tio på söndag kväll till fyra på morgonen. säger Peter Karlsson.

Jörgen Sjåstad är biträdande närpolischef i polisområde Söderslätt. Han säger att dieselstölder är ett växande bekymmer på samma sätt som kopparstölderna som knappast var något större problem innan priset rusade i höjden för några år sedan.

– Även diesel kan ge ganska bra med pengar. Man får nog inte 15 kronor litern för den stulna dieseln, men kanske 7-8 kronor, säger han.

En annan likhet mellan koppar- och dieselstölder är att de ofta sker på ödsliga platser där det är liten risk att bli upptäckt.

– Att man tömmer tankar från byggen, åkare och lantbrukare förekommer i större utsträckning nu än tidigare. Vi hade till exempel stora problem med stölder i samband med byggandet av E 6, säger Jörgen Sjåstad som menar att stölderna förekommer både i organiserad och oorganiserad form.