Trelleborg

”Det lät som en helikopter”

Trelleborg Artikeln publicerades

”Den snurrade som en flygplanspropeller. Det lät som en helikopter som skulle landa, marken skakade och fönstren skallrade.” Ann-Sofi Larsson i Tullstorp kom i lördags hem med familjen till gården där deras vindkraftverk hade börjat skena. Ett halvt dygn senare havererade det och två vingar lossnade.

Nu är det bara sorgliga rester kvar av det 24 meter höga vindkraftverket på gården Nygård vid Tullstorp. Bara en del av en av de tidigare tre vingarna sitter kvar. De andra ligger på åkern en bit bort.

– Jag gjorde några snabba försök att stoppa det. Men det svarade inte. Man ska kunna vrida kraftverket ur vind, dessutom finns det en stoppknapp. Men inget fungerade. När det blir strömlöst ska det också stanna så jag ryckte till slut säkringarna. Men det gick inte att stoppa det, berättar Roger Larsson.

Ann-Sofi Larsson ringde larmcentralen för att få hjälp och familjen tog beslutet att inte stanna kvar på gården. Roger Larsson rusade in och plockade ihop det nödvändigaste medan resten av familjen satte sig i säkerhet en bit bort.

Efter en stund kom räddningstjänsten, men de kunde inte göra mycket. Även ett lokalt vindkraftsföretag som arbetar med att serva vindkraftverk tillkallades men inte heller de lyckades göra något för att få stopp på de snurrande vingarna.

– Det var ingen som vågade sig nära. Så det fick helt enkelt gå färdigt, berättar Roger Larsson som konstaterar att det var tur att det blåste en nordostlig vind.

Det gjorde att bitarna som lossnade inte flög in över gården. Varje vinge är 6,5 meter lång och väger omkring 165 kilo. Själva haveriet inträffade någon gång under natten. Vad som egentligen var orsaken vet de inte. Roger Larsson har en teori.

– Väderstationen som sitter uppe på vindkraftverket hade släppt. Om den gjort det innan och orsakat det hela eller om den släppt av skakningarna när det började skena vet vi inte, säger han.

Familjens vindkraftverk byggdes i juni 2011. De hade då haft egenproducerad vindkraft i tankarna i flera år och gått igenom en rättsprocess eftersom deras bygglov blev överklagat av några grannar. De hade tittat över marknaden för gårdskraftverk och fastnade för Hannevind Vindkraft AB.

Sammanlagt investerades närmare 600 000 kronor i kraftverket som både skulle försörja den egna gården med el och ge ett överskott som de skulle kunna sälja. Men det visade sig att effekten inte blev den utlovade och att det uppstod ett besvärligt vinande ljud när vingarna snurrade.

Ett halvår efter familjen Larssons köp gick företaget som sålde vindkraftverket i konkurs. Nu vill familjen varna andra som också köpt vindkraftverk från samma företag vad som kan hända.

– Man måste se till att ha sitt vindkraftverk försäkrat och se till att det är en bra konstruktion, säger Roger Larsson.

Om de ska satsa på ett nytt vindkraftverk återstår att se. Roger Larsson tvekar.

– Spontant känns det väldigt osäkert, man blir ju sugen på att satsa på solpaneler i stället.