Trelleborg

”Det fanns en oro över att inte få sålt”

Trelleborg Artikeln publicerades

Byggherrarna var de som tog de största riskerna i bomässan. Många trodde att Stavstensudde skulle bli det nya heta bostadsområdet i kommunen. Men alla hus var inte lika lättsålda.

– Vi kom in rätt sent i processen. Det fanns inte så mycket mark kvar att bygga på utan vi fick ta det som fanns helt enkelt, säger Håkan Samuelsson, chef för region syd på Riksbyggen.

Riksbyggen fick marken närmast E 6, inte det bästa läget på Stavstensudde med andra ord.

– Det var väldigt snabba beslut, minns jag. Vi använde en hustyp som vi använt tidigare. Parhus med altan ovanpå garaget. Där uppe fick man lite havsutsikt.

Försäljningen gick sedan långsamt. Medan andra hus på Stavstensudde såldes snabbt fick Riksbyggen jobba på att hitta köpare.

– Det fanns en stor oro hos oss hela tiden över att inte få husen sålda. Men vi behövde aldrig gå ner i pris. Istället byggde vi vart efter vi fick sålt. På det sättet tog det lite längre tid att få området klart.

Men för andra gick det bättre på udden. Skanska byggde tre olika hustyper som alla sålde bra. Bäst gick det för deras Uniqhus.

– Jag minns att Trelleborg kommun var bra på att lyfta bomässan och lansera den, säger Håkan Wenner på Skanska.

Köparna kom från hela Skåne och intresset var stort.

– Med Stavstensudde infördes ett nytt prisläge i Trelleborg. Villorna var lite högre än man var van vid. Jag tror att Trelleborg var redo för detta.

Har priset stått sig sedan dess?

– Det tror jag. Särskilt Uniqhus brukar stå sig bra. Det märker vi i alla områden där vi byggt.