Trelleborg

De vill sprida kunskap om leenden

Trelleborg Artikeln publicerades

Nathalie Andersson föddes med dubbelsidig läpp- och käkspalt. Det är en av anledningarna till att hon engagerar sig i Operation Smile. Nu ordnar hon en föreläsning på sin gamla skola, Söderslättsgymnasiet.

På torsdag den 19 januari ska alla elever på samhällsprogrammet få lära sig vad Operation Smile handlar om. De tidigare eleverna Nathalie Andersson, Emma Ekbäck och Karolina Nilsson planerar även att framöver hålla samma föreläsning för eleverna på ekonomi-, omvårdnads- och barn- och fritidsprogrammet.

– Vi kommer att prata om vad läpp-, käk- och gomspalt är, berätta vad Operation Smile gör och vad de själva kan göra för att hjälpa till, säger Nathalie Andersson.

Tjejerna ska hålla samma föreläsning på Söderkullaskolan i Malmö och på Sundsgymnasiet i Vellinge. Nathalie Andersson har ett stort engagemang i organisationen och var i höstas med och startade Sveriges och Skandinaviens första ungdomsgrupp.

– Vi kallar oss för Operation Smile Studentvolontär Sverige. Vi har redan ordnat en välgörenhetskonsert i Stockholm och lagt upp försäljningar på Tradera där vinsten går till organisationen, berättar Nathalie Andersson som också har startat en egen insamling.

– Jag kallar den för Sprid ett leende.

Nathalie Anderssons engagemang beror till stor del på att hon själv föddes med dubbelsidig läpp- och käkspalt.

– Det är svårt att säga hur det har påverkat mig. Jag blev opererad första gången när jag var en månad och är jättetacksam att jag föddes i Sverige. Hade jag istället fötts i Etiopen hade det kanske varit jag som blivit undangömd och inte kunnat äta eller dricka, säger hon.

Efter föreläsningar väntar nästa mål, den årliga konferensen som hålls i Washington DC i sommar. Om Nathalie Andersson får möjlighet att åka dit kommer hon att få träffa ungdomar från hela världen och lyssna på inspirationsföreläsare.

– Förhoppningsvis kommer Barack Obama att föreläsa där, säger hon.