Trelleborg

De vill hjälpa andra se tecknen

Trelleborg Artikeln publicerades

Lena och Lennart Johansson förlorade sin dotter Frida i en överdos. De vill att andra föräldrar ska lära sig se tecken på om deras barn är på väg in i ett missbruk och har därför skänkt 30 000 kronor som ska användas till föreläsningar på Trelleborgs skolor. Men bara en kommunal skola har hört av sig och visat intresse.

– Man blir lite beklämd när man vet hur mycket narkotika det finns och vilket helvete det kan leda till, säger Lena Johansson.

Det var en lördag i februari 2010 som de fick beskedet. Frida hade varit drogfri i 13 månader, men tagit en överdos och avlidit. Flera års kamp mot dotterns drogberoende hade slutligen förlorats. År då de kämpat med näbbar och klor. Skickat dottern på behandlingar, varit på anhörigträffar på Nämndemansgården, haft ändlösa samtal med socialförvaltningen och ännu fler sömnlösa nätter. Tvingats kasta ut sin dotter från huset och byta låsen.

Och de verkade ha vunnit. Efter flera års missbruk hade Frida blivit drogfri och varit det i 13 månader. Hon hade fått jobb och gick på regelbundna möten. Allting var bra. Ändå förlorade de.

– Det som känns hårt är att vi verkligen kämpade och gjorde allt. Ändå gick det inte. Det kan jag vara bitter över i dag, säger Lena Johansson.

Istället för blommorpå begravningen ville de att folk skulle skänka pengar till Rönneholmsgruppen i Malmö, där Frida gick på behandling. Men av olika skäl gick det inte att skänka pengar dit, och då vändes tankarna istället till Föräldraföreningen mot narkotika, som var de första familjen Johansson kontaktade när de upptäckte att Frida höll på med droger.

Familjen skänkte 30 000 kronor till FMN så att skolorna kostnadsfritt skulle kunna ta in föreläsare från föreningen. Tanken var att de skulle informera om hur föräldrar kan se tecken, något som Lena och Lennart Johansson aldrig gjorde.

De upptäckte att Frida var inne i ett missbruk av en slump, genom ett SMS som skickades fel. Några tecken såg de inte, fast Frida missbrukat i flera år.

– Nu efteråt kan man se det som man inte såg då. Men då såg vi bara en trött tonåring som låg i soffan, säger Lennart Johansson.

Lena Johansson fyller i:

– Det var mycket ögondroppar och solglasögon. Men det var inget som vi tänkte särskilt på då.

Andra såg tecknenmen berättade inget för Lena och Lennart, och det tycker de känns hårt nu. Den information de själva fick som föräldrar innan det här hände var den vanliga. En polisman på ett föräldramöte som håller upp plastpåsar och berättar hur droger ser ut. Men ingenting om hur man ser tecknen eller vart man vänder sig ifall man misstänker något.

Själva visste de ingenting om hur de skulle hantera situationen när narkotikan tog sig in i deras familj. Nu vet de mer och har beslutat sig för att berätta.

De vill bryta det tabusom finns kring missbruk. Berätta att man måste tala öppet och att man inte ska skämmas.

– Det här kan hända alla. Vi är en helt vanlig familj och vi hade det helt perfekt. Vi vill berätta att det här är en sjukdom, och en väldigt demokratisk sjukdom som alla kan drabbas av, säger Lennart Johansson.

Den förlorade kampen har skurit djupa sår i deras själar. Men ett sätt att lindra sorgen och plågan är att försöka hjälpa andra.

Lennart Johansson ser det som att han tagit på sig ett livslångt åtagande. Och han hoppas verkligen att fler skolor i Trelleborgs kommun ska nappa på erbjudandet från FMN. Hittills har bara den fristående Kunskapsskolan bokat in en föreläsning, och FMN har även fört samtal med personal på Söderslättsgymnasiet som visat intresse.

– Frida och jag pratade om att vi skulle ut och prata tillsammans. Nu blev det inte så. Men Lena och jag har bestämt oss för att göra någonting i alla fall. Kan vi bara rädda ett enda liv så är det värt det.