Trelleborg

De ska roa soldater i Afghanistan

Trelleborg Artikeln publicerades

På torsdagseftermiddagen var Överbefälhavaren Sverker Göranson på Falsterbo kursgård.

Där besökte han Försvarets fältartister som förberedde sig för att underhålla i en annorlunda miljö.

Varje år utbildas en grupp fältartister på Falsterbo kursgård. Kristoffer Appelquist är fältartisternas ordförande. Han är verksam som komiker, men fastnade för uppdraget eftersom han är samhällsintresserad.

– Jag ser det som en chans att göra nytta. Det är en ära och ett nöje för oss att vara med om detta, säger han.

Fältartisterna deltar i fyra kurser. Under dagarna på kursgården har de bland annat haft olika sjukvårdsövningar, en mindre vapenutbildning och lärt sig mer om folkrättsfrågor.

– Fältartisterna är något unikt som vi är ensamma om i Sverige. USA kanske skickar en rockgrupp men sedan är det inte mer med det. Här finns det också möjlighet till samtal med fältartisterna, säger ÖB som beskriver det som en sorts personalvård för Försvarets personal.

Beatrice Ericsson är en av fältartisterna som åker till Afghanistan den 3 september. Hon är sångerska, men spelar också gitarr och munspel och har redan varit en vända på Sicilien som just fältartist.

– Jag hörde talas om detta genom vänner och bekanta som har varit med. De har sagt att det är en väldigt fin upplevelse att vara med om, säger hon.