Trelleborg

De fiskar efter fler yngre medlemmar

Trelleborg Artikeln publicerades

Flugfiskarna Trelleborg är en förening med relativt hög medelålder bland medlemmarna. Nu vill man föryngra föreningen och satsar på att få ungdomar intresserade av det som både är en tävlingssport och en hobby.

Det är tisdagskväll och på väg att bli mörkt ute. På skylten utanför en lokal på Maskingatan står det ”Flottans män”, men det är inte några gamla flottister som samlats runt de vaxduksklädda borden. Mellan de vita plastkopparna ligger en rulle med fiskelina som skvallrar om deras gemensamma intresse: flugfiske.

– I flugfiske är linan kastvikten och så har man ett spö anpassat för linan. Sedan har man olika flugor som man presenterar för fiskarna, förklarar Christer Appelgren, föreningens ordförande och en av dem som var med och bildade föreningen.

– Vi var tidigare med i Trelleborgs sportfiskeklubb men 1996 bildade vi en ren flugfiskeklubb, berättar han.

På stolen bredvid Christer Appelgren sitter Paul Larsson. Han är 29 år och en av de yngre medlemmarna. Han har tagit på sig rollen som ungdomsledare.

– Vi har en medlem som är åtta år och en som är 92 år. Men medelåldern i klubben är hög och det kommer sig av att de flesta varit med sedan Trelleborgs sportfiskeklubb bildades och sedan har vi inte varit aktiva med att få in ungdomar, säger Christer Appelgren

Det ska det nu bli ändring på, menar Paul Larsson som tillsammans med de andra medlemmarna tänkt ut flera grepp för att få ungdomar intresserade av flugfiske. Dels lockar man med fritt medlemskap och dels med möjligheten att låna fiskeutrustning för att lära sig tekniken.

– Vi har kastträning vår och höst ute på gräsmattan vid Kattebäcksängen. De som vill kan låna utrustning tills de fått sin första fisk. Sedan är de ändå fast, menar Paul Larsson.

Tisdagskvällar jämna veckor samlas de i lokalen på Maskingatan för att planera kommande fisketurer eller om turer som medlemmar varit ute på.

– Sen gör vi väl som alla andra fiskare. Ljuger mest, skämtar Christer Appelgren.

En av de nyaste medlemmarna i klubben är Roy Förnes. Han bor i Vellinge kommun men valde Trelleborgs flugfiskeklubb eftersom den råkar ha två certifierade instruktörer. En av dem är Christer Appelgren.

– Det finns bara 1300 certifierade instruktörer i hela världen så vi är rätt unika, säger Christer Appelgren.

Roy Förnes är förtjust i sin nya hobby.

– Flugfiske väcker många sinnen. Det handlar både om teknik och om natur. Det är ett fantastiskt sätt att komma ut i naturen, säger han.

Herrarna runt bordet bekräftar fördomar om att flugfiske varit lite av en snobbsport och att det är lätt att bli prylfixerad.

– Flugfiske har varit lite som golf innan, säger Tommy Sjölin.

När Gunnar Toring började med flugfiske på 1970-talet band han sina egna flugor. Nu köper han dem färdiga.

– Det är enklare så, säger han medan Christer Appelgren berättar att han fortfarande gärna sätter sig och binder ihop fjädrar, päls och annat till små insektsliknande skapelser.

– Det är rogivande att sitta och binda. Och så blir det fint.