Trelleborg

Dansk polis: Vi letar efter en avliden person

Trelleborg/Köpenhamn Artikeln publicerades
Jens Møller Jensen, chef för Köpenhamnspolisens mordavdelning. 2 bilder
Foto:John Alexander Sahlin/TT
Jens Møller Jensen, chef för Köpenhamnspolisens mordavdelning.

De danska utredarna utgår nu från att den försvunna Kim Wall från Trelleborg inte längre är i livet.

Det framgick av en videoutsändning från Köpenhamnspolisens högkvarter under torsdagsförmiddagen.

– Vi utgår från att det är en död person vi letar efter, säger Jens Møller Jensen, chef för Köpenhamnspolisens mordavdelning, i klippet.

Han utvecklar inte grunden för detta antagande, men han betonar att sökinsatserna fortsätter, primärt i Kögebukten. Under torsdagen pågick dykningar i området, men de var inte föranledda av något konkret spår. Den aktuella positionen är av intresse på grund av dess djupförhållande.

– Vi arbetar för högtryck och det är inte mycket jag kan säga för närvarande, fortsätter Jens Møller Jensen.

Spaningarna från luften som pågått sedan försvinnandet har inte gett något resultat och under gårdagen hade danskarna inget flyg uppe. Däremot sökte svensk polis med helikopter längs den skånska västkusten.

Jens Møller Jensen vädjar också till fritidsseglare i Öresund att de ska göra sig omaket att kontrollera drivande saker som de passerar, och även om tingen bedöms vara helt ointressanta så ska de ta dem med sig så att inte polisen får flera tips om samma sak.

– Vi vill mycket, mycket gärna ha hjälp av allmänheten i den maritima miljön, betonar han.

Sista spåret efter Kim Wall är ett foto taget i torsdags kväll. Hon befann sig då ombord på den kända danske uppfinnaren och konstruktören Peter Madsens ubåt Nautilus en bit ut i Öresund, enligt uppgift för att göra research inför ett reportage. Sedan dess har hon inte synts till och hennes öde är alltjämt en gåta.

Ubåtens rutt är ännu inte helt kartlagd. I klippet säger Jens Møller Jensen att den dykt ner under ytan vid någon tidpunkt, men exakt var det skedde är oklart.

Polisen hoppas få in fler iakttagelser från vittnen. Även personer som befunnit sig någonstans i Kögebuktsområdet vid tidpunkten för försvinnandet och inte har sett ubåten, uppmanas att höra av sig, så att polisen kan minska sökområdet med hjälp av uteslutningsmetoden.

Ubåten och de båda ombordvarande anmäldes saknade under natten till fredagen, och på fredagen påträffades fartyget i Kögebukten. Då var dock endast Peter Madsen ombord. Strax efter det att han upptäckts sjönk ubåten. Den bärgades senare men ingen människa fanns i den. Tekniker kunde slå fast att haveriet högst sannolikt var en direkt följd av ett medvetet sabotage.

Peter Madsen hävdade när han kom i land att han släppt av Kim Wall i Köpenhamn redan föregående kväll. Dessa uppgifter ska han senare ha ändrat, men på vilket sätt har polisen inte berättat.

Efter bara några timmar på land meddelade polisen att Madsen var frihetsberövad som misstänkt för mord alternativt dråp. Han häktades påföljande dag, men då för grovt vållande till annans död. Enligt hans advokat nekar han till brott.