Trelleborg

Dans på seniorschemat

Trelleborg Artikeln publicerades

- Är du laddad? frågar ledaren Heidi Christensen Sven Karlsson.
– Ja, jag vågar inte säga något annat.

Sven Karlsson skrattar och gör sig redo för linedancepasset på Fame fitness och wellness.

– Vänster, bakom, vänster, touch, hojtar Heidi Christensen när passet drar igång. De åtta pensionärerna försöker hänga med så gott det går. Men det är svårt, vilket inte är så konstigt med tanke på att det bara är andra gången som de flesta av dem provar linedance.

– Och höger och bak, gastar Heidi Christensen och eleverna tittar lite förvirrat på varandra. Ibland går de lite hur som helst, ser det ut som, men efter hand hittar de sina fötter bättre och bättre.

De åtta pensionärerna deltar tillsammans med fyra andra i projektet Senior sports school. Bakom iniativet ligger Korpen, Region Skåne, Skåneidrotten och Trelleborgs kommun. Syftet är att aktivera dem som fyllt 60 och hjälpa dem till ett längre och friskare liv.

Under 12 veckor ska deltagarna få prova på olika fysiska aktiviteter. På programmet står boule, lättgympa, qi-gong, fitnessboxning, skytte och zumba. Det blir även matlagningsträffar och teoretiska lektioner om hälsa.

– Tanken är att få upp ett intresse, och då kanske de fortsätter, säger Silvia Nilsson Cickovska som sitter i styrelsen för Korpen i Region Skåne Halland.

Att aktivera personer som nått pensionsåldern är kanske inte alltid det lättaste. Senior sports school är ett sätt att ge dem såväl fysiska aktiviteter som sociala kontakter. Men den skaran som ingår i projektet just nu verkar redan ganska pigga och alerta.

–De är ju 40-talister och tillhör den så kallade rekordgenerationen. De kommer hit på cykel och dansar linedance, det är fantastiskt att se, säger Lina Larsson, studiecirkelledare. .

I träningslokalen har linedancepasset nått sitt klimax. När Rednex cowboylåt "Cotton-eyed Joe" dundrar ut ur högtalarna blir det fart på pensionärerna. Heidi Christensen har fullt upp att hålla koll på den lite vilsna flocken.

– Det där med vänster och höger är inte lätt. Man tycker man borde kunna... men hjärnan vill en sak och fötterna en annan, säger Bertil Tomelius, en av eleverna på kursen.

Jan Regnell är inte helt road.

– Det är svårt att koordinera fötterna. Jag gillar inte det här egentligen, men det är ju sista gången med linedance, säger han.

Efteråt pustar de ut, svettiga och glada. Senior sports school är toppen, tycker de.

– Jag ville få igång min man. Vi har dansat mycket innan, han var en stor dansör. Nu är han större - men mindre dansör. Det är också kul att lära känna nya människor, bland annat träffade jag en gammal klasskompis från 50 år tillbaka, säger Sigyn Karlsson innan hon försvinner iväg för en välförtjänt dusch.