Trelleborg

Dags för årligt huvudbry för landets femteklassare

Trelleborg Artikeln publicerades

På torsdagen lades pannorna i djupa veck i cirka 4 000 femteklasser runtom i landet. En av dem var klass 5 B på Liljeborgsskolan i Trelleborg som deltog i uttagningen till Vi i femman.

– Det är spännande, tyckte eleverna i klassen medan de satt och väntade på att sändningen med uttagningen till årets Vi i femman skulle börja klockan 10 på torsdagen.

– Det går bra. Vi går vidare, trodde Adam Sjöberg som satt med pennan i högsta hugg, beredd att börja svara på frågorna.

Han fick medhåll av de flesta som trodde att 5B skulle bli en av de 200 klasser i landet som får vara med i radiotävlingen som startar i början på nästa år.

– Vi brukar spela frågesportsspel hemma, berättade Tilda Österberg. Ett som handlar om film och så Trivial pursuit.

Ett annat frågesportsspel som eleverna brukar spela heter Geni, men på frågan om de är genier blir svaret blandat. En del tycker det medan andra bestämt säger ifrån.

– Vi har nutidsfrågor varje vecka, om riksnyheter och utlandshändelser, berättar klassens lärare Maria Wong, som haft eleverna sedan de gick i fyran och ska följa dem även nästa år, när de går i sexan.

På Liljeborgsskolan deltar alla tre femteklassarna i tävlingen och även på andra Trelleborgsskolor finns det klasser som är med i uttagningen.

Vi i femman är en klassisk tävling som startade i radion redan 1963. I radiodelen av tävlingen deltar två elever från varje klass, i normalfallet en kille och en tjej. Vilka klasser som har gått vidare meddelas runt 20 december. I P4 Malmös område är det åtta klasser som går vidare.