Trelleborg

Byn visade upp sina bästa sidor

Trelleborg Artikeln publicerades

Papegojor, loppis, traktorer, bilar, fika och grillad korv lockade under lördagen massor med folk till årets upplaga av Vemmerlövsdagen.

I början av augusti varje år arrangerar Västra Vemmerlövs byalag Vemmerlövsdagen.

-Byn lever upp, det drar hit folk och vi gör bra reklam för byn, säger byalagets ordförande Susanne Olsson.

Tack vare sommarvädret strömmar mer folk in till byn än vad arrangörerna räknat med och Susanne Olsson får kasta sig i bilen och köra iväg och köpa mer korvbröd.

Besökarna i byn går bland annat och tittar på Roland Karlssons papegojor. I trädgården har han 20 voljärer som är hem för 37 amazon- och keapapegojor.

-jag har alltid varit intresserad av djur. Sedan blev det fåglar i och med att jag började i Fältbiologerna, säger Roland Karlsson.

Han har fött upp fåglar i 25 år och ser hur intresset för att ha en papegoja som husdjur varierat genom åren.

-För sex-sju år sedan var det störst sug men sedan har det gått lite tillbaka. Det är inte som att köpa en hund som lever i tio år. Sköter man en papegoja rätt lever den i 40-50 år, berättar Roland Karlsson.

Ett stenkast från papegojorna pågår en utställning med veterantraktorer. Ola Hansson från Hammarlöv har tagit med sitt senaste fynd. En Bukh från 1962.

-Det finns bara ett tiotal i Sverige. Företaget tillverkade egentligen båtar så det är en båtmotor i den, säger Ola Hansson som lagt delar av semestern på att leta reservdelar till traktorn i Danmark.

Till Vemmerlövsdagen nästa sommar hoppas Ola Hansson kunna visa upp sin färdigrenoverade raritet