Trelleborg

Byarådet gläds över badlöften

Trelleborg Artikeln publicerades

Äntligen! Så uttrycker sig Trelleborgs kommuns byaråd om beskedet att ett badhus i Anderslöv ska läggas in i investeringsplanen för de närmaste åren.

I gårdagens Trelleborgs Allehandasa kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) att ett utomhusbad i Anderslöv kommer att läggas in i kommunens investeringsbudget för åren 2013-2015.

– Det är första gången på alla dessa år som någon politiker satt ner foten och talat om specifika datum, säger Lennart Olsson, ordförande för byarådet i Trelleborgs kommun.

Glädjen är dock inte tillräcklig för att mildra besvikelsen över hur Trelleborgs kommun hanterat den gamla donationen från 1968, vars intentioner kommunen förband sig att uppfylla genom ett avtal 1980. Donationen, som i dag är värd sju miljoner kronor, syftade till att främja simkunnigheten bland skolbarnen genom ett utomhusbad i Anderslöv. Genom att låta frågan dra ut på tiden har ett utomhusbad blivit svårare att genomföra, menar Lennart Olsson.

– Vi förstår också att man inte får mycket för sju miljoner i dag, men om det här hade gjorts tidigare så hade pengarna räckt, säger han.

Att badhuset dragits i långbänk är också symptom på ett större problem, menar byarådet. Det är att den östra kommundelen i flera år blivit förbisedd till förmån för centralorten Trelleborg. Flera verksamheter i Anderslöv har inte ändamålsenliga lokaler, anser byarådet. Det handlar bland annat om barnomsorg, räddningstjänst och vårdcentral.

Om inget händer återstår kanske bara en sak. Att begära utträde ur Trelleborgs kommun. Enligt Lennart Olsson finns det invånare i östra delarna av kommunen som umgås med tankarna att begära en folkomröstning om att istället få tillhöra Skurups kommun.

– Folk undrar varför vi ska luta oss mot Trelleborgs kommun. De gör ju inget för oss på den östra sidan. Sen om en folkomröstning är ett hot eller kan bli verklighet vet jag inte, säger han.