Trelleborg

Byar bjöd på åkturer och nostalgi

Trelleborg Artikeln publicerades

Tårta, traktorer och tufftufftåg. När byarna bjöd in till firande var det till stor del historia och nostalgi som visades upp. Svartvita bilder, gamla lantbruksmaskiner historiska berättelser stod på programmen.

I tio år har Karsten Börjesson samlat på traktorer och lantbruksredskap från svunna tider. Resultatet visade han igår för första gången upp för allmänheten i sitt alldeles eget gårdsmuseum hemma i Västra Vemmerlöv. Stoltheten är en silverfärgad balpress tillverkad av Munktells 1952.

– Den har varit här på gården sedan den var ny. Det var min far som köpte den, berättar Karsten Börjesson som i fortsättningen kommer att öppna upp sitt museum någon gång om året.

En bit österut, i Fru Alstad, stod kulturhuset öppet för besök och det bjöds på en rejäl tårtlängd, närmare bestämt 1000 cm. För de tre bröderna Moritz var det ett ypperligt tillfälle att besöka sin gamla hemby.

– Våra föräldrar har varit lärare här i Fru Alstad, berättade Mats Moritz som numera bor i Skåre.

Hans ena broder, Jan Moritz, är bosatt i Norra Åby.

– Vi har besökt byn här en gång om året på sista tiden. Vi flyttade härifrån 1946 när vi skulle börja skolan eftersom våra föräldrar inte tyckte att det var bra för oss att ha dem som lärare i skolan.

I Anderslöv stod Sydslättens ryttarförening och ridskolan för en stor del av ”Trelleborg till 1000” - firandet. Ridskolans elever ställde upp i en ryktningstävling, skötarparad och ponnytävling. Som avslutning på dagen arrangerades den stora Sydslättenkadriljen, en uppvisning av både privat- och ridskolehästar tillsammans.

– Vi har övat fyra gånger tillsammans och det har varit väldigt givande när privatryttare och ridskoleryttare har fått lära känna varandra på ett annat sätt, berättade Carin Jönsson, ordförande i Sydslättens ryttarförening.

Ute i Gärdslöv fick de som tog chansen en alldeles unik möjlighet att se delar av bygden som man sällan kan besöka. Medlemmar i byalaget hade läst på om olika historier kring platser i trakten och berättade för dem som fick åka en rundtur med det lilla ”tuff-tuff-tåget”, två vagnar dragna av en traktor.

– Det var en väldigt trevlig runda. Vi fick både se Näsbyholmssjön, slottet, fasanodlingen och grindstugan där Bror Blixen bodde, berättade Eva Nissen som följde med under dagens första rundtur.

När det var dags för den tredje turen stod flera och väntade på att få åka med och tågägaren Lennart Kristensson körde glatt runda efter runda.

– Det blir nog en fem rundor idag skulle jag tro, konstaterade han innan han klev upp på traktorn igen och körde iväg.