Trelleborg

Brokig skara paraderade genom Trelleborg

Trelleborg Artikeln publicerades
Femårsparaden ledd av Kulturskolans sambaorkester.
Foto: Tomas Nyberg
Femårsparaden ledd av Kulturskolans sambaorkester.

Årets femårsparad var en brokig skara, med allt från krokodiler och katter till pirater och häxor. Men väl framme i parken sjöng alla lika högt.

Femårsparaden som går genom Trelleborg till allas stora nöje varje år baseras alltid på en bok som alla femåringar har fått från Trelleborgs bibliotek. Sedan klär alla ut sig till något ur boken, och går till Stadsparken där det sjungs och dansas.

Årets bok var Glossas café av Pija Lindenbaum, som handlar om den elaka häxan Glossa som förvandlar alla sina kafégäster till en massa konstiga saker.

– Den var bra. Det var många karaktärer med i boken, så det fanns många utklädnader att välja på, säger Susanna Lanelius, förskolepedagog på Fågelsångens förskola.

Det fanns både grodor och ödlor i paraden.
Foto: Tomas Nyberg
Det fanns både grodor och ödlor i paraden.

I paraden, som leddes av Kulturskolans sambaorkester, fanns det bland annat fåglar, häxor, lejon och tigrar. På Fågelsångens förskola var nog katter och hundar de populäraste karaktärerna, men Susanna Lanelius hade en annan favorit, som hon klätt ut sig till.

– Jag gillade krokodilen, säger hon.

Framme i Stadsparken leddes allsången, som vanligt, av Lasse Svensson.

– Det här är årets bästa spelning. Och det är alltid fint väder, säger han.

Låtarna är sådant som de flesta känner igen, som alfabetssången. Barnen sjöng med och gjorde så mycket väsen de kunde med sina egentillverkade instrument.

– I början försökte vi förnya oss varje år, men det är dumt att ändra ett vinande koncept. Barn gillar kalsonger och karameller, och det är lättare för förskolorna att lära ut låtarna om man håller det rätt lika, säger Lasse Svensson.