Trelleborg

Ingen garanti för att kebaben är fri från fläskkött

Trelleborg Artikeln publicerades

På Istanbul tillverkar man egen kebab, på Kebabgrillen köper man in. De muslimska kunderna får dock se upp, det finns inga garantier att kebab är fläskfritt. Det är alltid viktigt att fråga om ingredienserna.

 

Nihad Tarik på Istanbul tillverkar cirka tre kebabspett per vecka.
Nihad Tarik på Istanbul tillverkar cirka tre kebabspett per vecka.

– Om det kommer in en kund som vi tror är muslim så brukar vi vara noga med att berätta att vår kebab består av fläskkarré. Det kan hända att folk äter fel. Men det är upp till dem att förhöra sig om vad vår kebab består av, säger Nihad Tarik.

Han är delägare på Istanbul, den enda restaurangen i Trelleborg som gör sin egen kebab. Cirka tre spett i veckan bereds i det stora köket i källaren. Köttet marineras med olika kryddor, olja och salladsdressing. Efter ett dygn i kylen tas det fram och monteras omlott runt ett spett.

– När vi lägger köttet i lager så griper bitarna tag i varandra och håller ihop, berättar han.

Köttet går åt snabbt och hinner inte bli dåligt, säger han. Men om det blir något över efter en dag är det viktigt att lägga spettet i plast och sedan förvara det i kylen.

Nihad Tarik är själv muslim och gillar kebab. Han brukar alltid fråga om ingredienserna när han ska äta på olika restauranger. Kebab kan bestå av olika sorters kött. Kyckling, nötkött eller fläsk.

– Jag äter inte gris men har inga problem att sälja kebab av fläskkött. Så är det inte med alla muslimer som driver restauranger. En del tycker att det är fel att servera gris, de menar att det gör pengarna och företaget smutsigt. Men så tänker inte jag, förklarar han.

Wissam Dibes på Kebabgrillen säljer både kyckling- och nötköttkebab.
Wissam Dibes på Kebabgrillen säljer både kyckling- och nötköttkebab.

Ett stenkast bort från Istanbul ligger Kebabgrillen. Där säljs både kycklingkebab och kebab av nötkött.

– Vi lagar inget själva, köket är för litet för det. Och vi har alltid nötkött i vår kebab. Det är något våra kunder vet och känner sig trygga med, säger Wissam Dibes.

Han berättar att det är viktigt att spettet grillas hela tiden, annars blir det torrt. På restaurangen gör de av med ett spett per dag. Trelleborgarna tycker om kebab.

– Även om folk köper mycket falafel är det kebabrullen som är storsäljare, säger han.

Vad är viktigt att tänka på för att köttet inte ska bli dåligt?

– Om man skär upp kött som inte serveras direkt ska man lägga det i vattenbad. Vattnet får inte vara svalare än 70 grader, då finns det risk att bakterier odlas.