Trelleborg

Böste blev deras flykt från livets måsten

Trelleborg Artikeln publicerades

”Borta bra men Böste bäst.” Det var det första de lärde sig när de flyttade dit och det gäller än. Margareta och Staffan Ek är inte sena med att hylla den gamla fiskebyn och dess unika miljö.

Aldrig har väl en gata levt upp så mycket till sitt namn som Sjögränd i Böste. Den smala grusvägen ringlar ner mellan husen förbi några hoddor, ett par båtar och slutar i sanden och havet. Staffan Ek hänger nät tillsammans med åretruntboende grannen Sven. Kvällen innan har de varit ute på fisketur och Staffan Ek visar foton på flundror och laxar som fastnat i näten. Det är livet i Böste.

– Det är fantastiskt att ha Sven och Yngve som grannar. Kärnan i den här miljön och i Böste finns hos bröderna, säger Staffan Ek varpå han lovar Sven att komma tillbaka och fortsätta hänga nät så fort han har fikat klart.

Den 16:e sommaren blev kanske inte den soligaste, men det gör ingenting och just den här tisdagen skiner solen från klarblå himmel. Att huset blev deras var mest en slump. En sommar i mitten av 1990-talet hyrde paret ett hus på Österlen. Efter att ha sålt den permanenta bostaden i Uppsala och flyttat till Tyskland var de på jakt efter en sommarbostad i Sverige. På en utflykt körde de väg nio och reagerade på den speciella miljön i Böste.

– Dagen efter såg vi en annons i tidningen: ”hus i Böste”. Var det inte där vi körde igår, sa jag och så åkte vi tillbaka och tittade på huset. Efter nio månaders förhandlingar köpte vi det, och det har vi inte ångrat, säger Staffan Ek.

Huset stammar från mitten av 1800-talet. Margareta Ek letar fram en bild i en bok om Böste som står i bokhyllan. På bilden syns det gamla torget framför deras hus, den är tagen i början av förra seklet.

– Vi har pratat om att gå ut och ställa oss precis så där och ta en bild igen, säger hon.

För det är det som är det speciella med Böste, omgivningarna ser precis likadana ut nu som då. Fast nu syns fler sommargäster och solbadare än fiskare. Inomhus har de båda långa sommargästerna dock förändrat en del, taket har de bland annat blivit tvungna att höja, men de har försökt bevara det genuina i huset.

– Under tio års tid har vi haft en snickare här i olika projekt, säger Margareta Ek.

Hon visar den robusta trätrappan med järnstänger som leder upp till övervåningen, den är de extra nöjda med. Dessutom har paret sett till att maximalt utnyttja det faktum att deras hus ligger bara ett stenkast från havet. Bland annat finns ett stort runt fönster i väggen mellan sovrummet och vardagsrummet.

– Vi har sett till så att vi kan se havet från alla rum i huset, säger Margareta Ek.

Inte bara havsläget var eftersträvansvärt för paret. Eftersom de har bott i Tyskland och numera bor i Frankrike, och dessutom har sonen i Stockholm och dottern i USA är det viktigt att snabbt kunna ta sig ut i världen. Också där är Böste perfekt.

– Från dörren i Böste till centrala Köpenhamn tar det bara en timme, vi har mätt. Det är nära både till hamnen i Trelleborg, till Kastrup och Sturup, säger Margareta Ek.

För att flytta hit permanent är inget alternativ.

– Det här är vårt andningshål, här är vi utanför vardagen, säger Staffan Ek.

– Skulle vi göra det till vardag så skulle alla måsten komma direkt, säger Margareta Ek.