Trelleborg

Böckerna om Källstorps kyrkor publicerade på nätet

Trelleborg Artikeln publicerades

Kyrkoherden Per Kristiansson har publicerat böcker om Källstorps nio kyrkor på nätet.

Varför har ni publicerat böcker om Källstorps nio kyrkor på nätet?

– De här böckerna är producerade under 70 och 80-talen i ett par hundra exemplar som spreds när de var nya. Nu finns de i kyrkorna men det är inte så många som kommer över dem. Många ringer och söker information om våra kyrkor så för något år sedan fick jag en tanke om att vi kunde skanna in dem och lägga ut dem på vår hemsida.

Vad kan böckerna lära oss?
– Det är främst historiska beskrivningar av kyrkorna, varav Äspö och Hemmesdynge är medeltida kyrkor, och hur de kom till.

När biskopen i Lund på 1000-talet skulle skicka en präst till en församling var den ekonomiska grundförutsättningen att det fanns en kyrka med tillhörande hus och mark för prästen. På Söderslätt är marken bördig så därför behövdes inte så mycket mark för att bilda församling och därför blev det så oerhört kyrkorikt här.

På 1800-talet kom sockerbetorna och då blev det en rik jordbruksbygd. Och man vet ju hur det är, byggs det något i Stockholm så ska vi ha något bättre i Skåne. Det var samma sak här fast det var så nära mellan församlingarna.

Vilken är din favorit bland de nio kyrkorna?
– Det kan jag inte säga! Det som är roligt är att det har varit mycket tävlan om att ha sin speciella stil på sin kyrka. Här har man verkligen använt fantasin och byggt väldigt olika inom ett litet område. Det är härligt med de olika uttrycksformerna.

Varför är det viktigt för församlingen att ha en närvaro på nätet?
– Det är så lätt annars att sådant här material faller i glömska. Det är ett sätt att kunna bevara information på ett enkelt vis för eftervärlden.