Trelleborg

Bo och hans ört slutar på toppen

Trelleborg Artikeln publicerades

Visst blev det världsrekord. 9 meter och 19 centimeter mäter nu Bo Persson jätteamaranth. Men längre blir den inte, snart faller den under yxan.

– Den kommer att stå kvar till frosten kommer för alla som vill se den, sa Bo Persson där han stod och njöt av uppmärksamheten med ett champagneglas i handen.

På onsdagsförmiddagen var det full uppståndelse vid hans kolonilott. Jätteamaranthen skulle mätas, och målet var att slå världsrekordet på 8,48 meter från USA. Rekordet slogs med råge och fullt jubel utbröt bland släkt, vänner och kolonigrannar som samlats.

– Nu har jag världens högsta amaranth, det kan ingen ta ifrån mig, sa Bo när han tog emot gratulationer och ryggdunkningar.

När nu världsrekordet är uppnått så kommer Bo Persson att sälja sin kolonilott. Tiden och hälsan räcker inte till längre, som han själv uttrycker det. Och amaranthen kommer att huggas ner och läggas i jorden. För det är så han alltid gjort, odlat genom att återbörda biologiskt avfall till jorden.

Den historiska händelsen dokumenterades inte bara av grannar och bekanta, utan även av vittnen, som högtidligt skrev på papper och intygade att amaranthen verkligen nått världsrekordlängd.

– Jag lägger ut det här dokumentet på en amerikansk pumpasajt så att alla kan se det. Jag vet inte om det kommer med i Guinness rekordbok, jag tycker det viktigaste är att det finns dokumenterat på sajten, sa Börje Gustavsson, vittne och upphovsman till rekordpumpan i Skurup som nyligen blev känd som årets största med en vikt på 450 kilo.

Nu tänker Bo Persson dra sig tillbaka med världsrekordet i hamn. Och som en riktigt bra idrottsman så slutar han på toppen.