Trelleborg

Blöt början på 2017 – detta hände första kvartalet i år

Trelleborg Artikeln publicerades

Året började med en rejäl översvämning. I början av februari orsakade en misstänkt bomb på en färja ett stort pådrag och i mars hamnade ett brev som skulle till Rysslands president hos en trelleborgare. Här är första delen av TA:s årskrönika för 2017.

TA berättade 13 januari om Martin Karlsson som driver företaget Order of Gents som vill ge gentlemannen nytt liv.
Foto: Tomas Nyberg
TA berättade 13 januari om Martin Karlsson som driver företaget Order of Gents som vill ge gentlemannen nytt liv.

Januari

4 januari: Det höga vattenståndet på onsdagskvällen gjorde att Hamngatan och Strandgatan spärrades av. Många vittnade om att de aldrig sett vattnet stå så högt. I Höllviken och på Näset kom det många rapporter om översvämmade hus och på Strandgatan rann vattnet in i källarna i flera fastigheter. I småbåtshamnarna stod vattnet över kajerna och i Ståstorpsån steg vattnet upp över byggnader.

13 januari: 18-årige målvaktstalangen Marko Johansson från Malmö FF lånas av TFF, under hela säsongen 2017. I Malmö FF var Marko Johansson tredjemålvakt. Nu väljer han att gå till TFF för att få större chanser att spela A-lagsfotboll.

27 januari: Många parkeringar tas bort i centrum när det byggs nya bostadshus. Betalparkering och nybyggda p-hus kan snart bli verklighet i centrala Trelleborg. I Rådhuskvarteret är planen att både den stora Rådhusparkeringen och den parkering som finns vid Kontinentgatan försvinner och det inre av kvarteret blir bilfritt från klockan 11.

28 januari: Dino Islamovic visade i provspelsmatchen mot IFK Värnamo att han skulle kunna vara ett viktigt tillskott för Trelleborgs FF i superettan. Anfallaren satte två mål när TFF vann träningsmatchpremiären med 3–1 (2–1) på bortaplan. I sista matchen för säsongen och för TFF sköt samme man laget till allsvenskan.

”Det är farligt med sådana här kupper. Man kan få hjärtinfarkt” sa ordförande Inger Nilsson när hon fick en tulpanbukett av Annmargrete Persson på PRO Västrejärs månadsmöte 13 februari.
”Det är farligt med sådana här kupper. Man kan få hjärtinfarkt” sa ordförande Inger Nilsson när hon fick en tulpanbukett av Annmargrete Persson på PRO Västrejärs månadsmöte 13 februari.

Februari

1 februari: En misstänkt bomb ombord på M/S Skåne visade sig vara en ficklampa med solceller. Räddningstjänst, hamnpersonal, polispatruller samt polisens bombskyddsgrupp var med under insatsen som pågick från 22-tiden på kvällen då föremålet upptäcktes till 01 på natten. Färjan utrymdes och passagerarna fick vänta tills bombgruppen kunnat konstatera att föremålet var ofarligt. Efter det kunde de 80 passagerarna gå ombord igen för försenad avfärd klockan 02 till Rostock.

3 februari: Trelleborgs kommun har aldrig haft tillstånd att hyra ut stallplatser på ridanläggningen Brosjödal. Slarvet innebär flera decenniers brott mot djurskyddslagen. Varken ridskolan, som drivs av Ditte Egholm Nielsen, eller fastighetsägaren Trelleborgs kommun har de tillstånd som krävs enligt djurskyddslagen. Avsaknaden av tillstånd innebär att verksamheten bryter mot lagen.

9 februari: Premiär för bingo i Parken i BK Skansens regi. Lite hjälp i starten fick man av några veteraner från FC Trelleborg som skött spelandet i många år. Trots snövädret hade ett hundratal spelsugna letat sig till Parken på torsdagskvällen.

23 februari: Tre krokodiler, en kajman, tre pytonormar, en sköldpadda och ett stort antal fiskar togs om hand i Trelleborg sedan deras ägare inte längre klarar av dem. Utöver de nämnda djuren fanns även tre siamesiska krokodiler som en släkting till ägaren tog sig an.

23 februari: En lägenhet på Malörtsvägen blev på kvällen beskjuten med två skott. Polisen betraktar händelsen som mordförsök men ingen skadades vid attentatet. En lägenhet blev beskjuten med två skott som gick rakt igenom vardagsrumsfönstret.

Irene Klingborg var en av de första som flyttade in i de nybyggda husen på Sockerbrukstomten i början av mars. ”Jag bodde här på området som liten och var ofta här och lekte.”, säger Irene Klingborg.
Foto: Tomas Nyberg
Irene Klingborg var en av de första som flyttade in i de nybyggda husen på Sockerbrukstomten i början av mars. ”Jag bodde här på området som liten och var ofta här och lekte.”, säger Irene Klingborg.

Mars

2 mars: De två första åttavåningshusen på Sockerbrukstomten är färdigbyggda och de första hyresgästerna får tillträde till sina lägenheter. På parkeringsplatsen och i hissarna råder det smått kaos när de boende flyttar in samtidigt.

11 mars: Efter att arbetsmarknadsförvaltningen beslutat att samtliga ansökningar av försörjningsstöd ska genomgå en extra kontroll får trelleborgare köa i sex timmar och sedan vänta i en vecka på sina pengar. ”En vecka är inte mycket om man jämför med övriga Sverige”, säger arbetsmarknadsförvaltningens chef Cecilia Lejon.

12 mars: Det första trafikåret anses lyckat för Trelleborgsbanan. Resandet med Pågatåg har överträffat förväntningarna. I Västra Ingelstad har målet för år 2020 redan överträffats. Under första trafikåret gjordes 1,5 miljoner resor med Pågatåg på Trelleborgsbanan.

21 mars: Kommunen betalade överpris för stugbyn i Skateholm. Värderingsmannen bedömde att den öde stugbyn var värd 2,25 miljoner kronor. Trelleborgs kommun gav mer än det dubbla när man köpte den. Kommundirektören Fredrik Geijer menar att det handlar om ett strategiskt markförvärv.

28 mars: Ett felsorterat brev hamnade ordentligt fel. Det var adresserat till den ryske presidenten Vladimir Putin i Moskva. Men damp ner i brevlådan hos trelleborgaren Per. En nyhet som sedan spreds över hela världen.