Trelleborg

Bland fåglar och småkryp

Trelleborg Artikeln publicerades

Ryggsimmare, buksimmare och vattenskorpion var några av de småkryp som barnen fick bekanta sig med när de håvade i Flaningen.

Klockan är tio på söndagen. Tolv personer och en hund är på plats. De flesta har gummistövlar på sig. Det är dags för håvning vid Flaningen.

Det dröjer inte länge förrän gruppen får syn på en häger. Snabbt åker kikarna fram. Men egentligen är det inte fåglar som ska skådas utan betydligt mindre djur.

– Syftet med den här håvningen är att barnen ska ha roligt och se allt som rör sig i vattnet. Givetvis är det även en naturupplevelse och det är roligt om detta leder till att de i framtiden blir rädda om det vatten vi har, säger Ingegerd Ljungblom, som på uppdrag av arrangören Naturskyddsföreningen leder håvningen.

Hon har kikare och håvar till alla som kommit för att vara med. Småkrypen som barnen håvat upp trängs snart i plastburkar.

Fisk, vattenskorpion, flicksländelarv och buksimmare tillhör några av de infångade arterna. En groda lyckas precis undkomma och försvinna ner i det gröna vattnet.