Trelleborg

Bilpool vill utöka i Trelleborg

Trelleborg Artikeln publicerades

Denna vecka är Europeiska trafikantveckan. En lösning för den som inte behöver bil dagligen kan vara att gå med i en bilpool istället för att ha egen bil. I Trelleborg finns Sunfleets bilpool sedan i februari.

Sunfleet har ett samarbete med arbetsförmedlingen i Trelleborg. Nu hoppas företaget kunna växa och få fler kunder i staden.

– Vi ville först se att allt fungerade, men nu känner vi oss redo att ta kontakt med fler företag och privatkunder, säger Olof Holmgren, försäljare på Sunfleet med ansvar för Malmö och Sydsverige.

Sunfleets affärsidé för att etablera sig på nya orter är att söka kontakt med ett företag eller myndighet som kan utnyttja bilarna som tjänstefordon. På kvällar och helger är det sedan fritt fram för privatpersoner att hyra bilarna.

– Vi har för närvarande bara tre bilar i Trelleborg, men det hade vi i Lund också för inte så länge sedan. Nu har vi 15 bilar där, säger Olof Holmgren.

Alla Sunfleets bilar är nya miljöbilar. Ingen bil är äldre än 18 månader. På de större orterna finns även elbilar. Avancerad teknologi med smartphones och appar används för att boka och hämta bilarna.

Priset är svårt att räkna ut, det beror dels på vilken bil man vill ha, vilken sträcka man kör och om man väljer att vara medlem eller bara hyr vid enstaka tillfällen.

– I genomsnitt räknar man med att det lönar sig att vara med i en bilpool istället för att äga en egen bil om man kör mindre än 1 300 mil om året. I Trelleborg är det bland annat ganska lätt att hitta gratis eller billig parkering och det betyder att gränsen kanske ligger på 1 000 mil här, säger Olof Holmgren som själv bor i kommunen.