Trelleborg

Bakläxa för meditationsplats på kyrkogård

Trelleborg Artikeln publicerades

Den meditationsplats som tidigare i somras invigdes på Norra kyrkogården hade inte det tillstånd som krävdes. Nu hoppas Trelleborgs församling att få tillstånd av länsstyrelsen i efterhand.

I slutet av juni invigdes den nya meditationsplatsen vid minneslunden på Norra kyrkogården. Kockska stiftelsen stod för en del av kostnaderna tillsammans med Trelleborgs församling. Platsen är omringad av stora stenar och i mitten porlar ett vattenspel.

Kyrkogårdchef Pål Reijer antog att något tillstånd från länsstyrelsen inte behövdes. Men länsstyrelsen ansåg det motsatta. I mitten av juli begärde de in en förklaring från Trelleborgs församling.

I förklaringen skriver Trelleborgs församling bland annat att marken meditationsplatsen är byggd på är en före detta åker och aldrig varit avsedd för gravsättningar. Man skriver också att: ”Vid genomgång av vårt diarie för att söka uppgifter om detta varit föremål för regelrätt ansökan går det inte att finna att skriftväxling med länsstyrelsen skett i ärendet utan att detta är något som 'funnits i väggarna.'”

Syftet med platsen är att locka fler besökare till minneslunden och att bedriva friluftsgudstjänster.